ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna.
L'Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord ha acordat aquest dijous activar "elements" de "defensa nuclear, biològica, radiològica i química" per la possibilitat que Rússia ataqui amb armes d'aquest tipus a Ucraïna. Ho ha anunciat el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, en una compareixença posterior a la reunió que han mantingut els líders dels països aliats. Paral·lelament, Stoltenberg ha explicat que alguns estats estan adoptant i desplegant defenses químiques i nuclears addicionals, però no ha especificat de quins es tracta. A això cal sumar l'enviament de quatre nous batallons a l'est per part de l'aliança atlàntica, que envia grups de combat multinacionals a Eslovàquia, Hongria, Romania i Bulgària.
Un altre dels acords que s'ha adoptat ha estat l'enviament d'equipament defensiu a Ucraïna per —precisament— protegir-se d'hipotètics atacs nuclears o químics de Rússia. També se'ls proporcionarà assessorament sobre com utilitzar aquestes armes defensives. En concret, el material inclou consta d'equips de detecció, equipament mèdic, ensinistrament contra la desinformació i gestió de crisi, ha detallat el secretari general de l'OTAN. Jens Stoltenberg ha argumentat l'adopció d'aquestes mesures per "la retòrica de Rússia, que sembla que busca un pretext per utilitzar armes químiques o biològiques". Hi ha "preocupació", ha dit Stoltenberg, davant la possibilitat que, si es produeix un atac d'aquest tipus, no només afecti la població ucraïnesa, sinó que arribi a altres països europeus i, per tant, a territoris de l'OTAN. En aquesta línia, el polític noruec ha avisat que, si Rússia fa aquest pas, "canviarà totalment la naturalesa del conflicte i tindrà grans conseqüències".
En la cimera d'aquest dijous a Brussel·les, hi ha participat de manera telemàtica el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski. En la seva intervenció, s'ha refermat en el fet que Rússia ha utilitzat bombes de fòsfor, que es considera una arma química. Per això, Zelenski ha sol·licitat que l'aliança atlàntica els proporcioni ajuda militar "sense restriccions" i ha picat el crostó als líders dels estats membres per la "manca de resposta" davant de la invasió de Rússia. El mandatari ucraïnès ha lamentat que "el pitjor durant la guerra és no tenir respostes clares a les nostres peticions d'ajuda".
Accelerar la despesa en defensa per arribar al 2% del PIB
Els aliats de l'OTAN també s'han compromès a arribar a la fita de despesa del 2% del Producte Interior Brut en defensa com més aviat millor. L'objectiu és poder tenir més "plans concrets" que ho facin possible en la cimera de l'aliança atlàntica que hi haurà a Madrid a finals de juny. També sostenen que l'article 5, que fa referència a la intervenció dels estats membres de l'OTAN en el supòsit que un dels països de l'organisme sigui atac, està totalment "blindat". En el context d'una guerra a Ucraïna, els mandataris dels estats de l'aliança consideren que calen els "fons adequats" per garantir "la seguretat" de tots els membres i que és per això que és important "incrementar substancialment les despeses en defensa".
Biden: "Si Moscou utilitza armes químiques, respondrem"
En el context d'aprovació per part de l'OTAN d'activar "elements de defensa nuclear, biològica, radiològica i química", Joe Biden, president dels Estats Units, ha volgut deixar ben clar que el seu país respondrà si Rússia utilitza armes químiques al territori ucraïnès. Sobre aquesta resposta, Biden ha matisat que aquesta dependria de "la naturalesa de l'ús" d'aquestes armes, i que en tot cas aquesta seria "proporcional". D'altra banda, el líder de la Casa Blanca ha manifestat que, a parer seu, Rússia hauria de ser expulsada del G20: "Avui hem parlat d'això. I he plantejat la possibilitat que si no es pot expulsar Rússia del G20, si Indonèsia (que acollirà la propera cimera a finals d'any d'aquest organisme) i altres no estan d'acord, hauríem de permetre que Ucraïna també pugui assistir a les reunions".