La seguretat de gairebé mil milions de persones a Europa i Amèrica del Nord està amenaçada pels intents russos d'atacar les grans vulnerabilitats de la infraestructura submarina, incloent-hi parcs eòlics, oleoductes i cables elèctrics, segons ha advertit un comandant de l'OTAN. En aquest sentit, Didier Maleterre, subcomandant del Comandament Marítim Aliat (Marcom) de l'OTAN, ha dit que la xarxa de cables i canonades submarines de la qual depenen el poder i les comunicacions d'Europa no van ser construïdes per resistir la "guerra híbrida" que porten a terme Moscou i altres adversaris de l'OTAN.
Sabem que els russos han desenvolupat una quantitat de guerra híbrida sota el mar per pertorbar l'economia europea, a través de cables, cables d'Internet i oleoductes. Tota la nostra economia sota el mar està amenaçada”, ha destacat i recull el diari britànic The Guardian. “I, per ser molt clars, sabem el que els russos s'han desenvolupat pel que fa a submarins nuclears per operar sota el mar. Així que no som ingenus i nosaltres [els països de l'OTAN] estem treballant plegats”.
El context dels comentaris del comandant de l'OTAN
Els comentaris es produeixen després de dos incidents de presumpte sabotatge en gasoductes al Bàltic els últims 18 mesos: primer a Nord Stream 1 i 2 el setembre del 2022, seguit pel Balticconnector l'octubre de l'any passat, destaca el mateix rotatiu. Tot i les extenses investigacions realitzades per diversos estats, tots dos segueixen sense resoldre's, encara que Finlàndia va dir al desembre que “tot indicava” que un vaixell xinès havia danyat intencionalment el Balticconnector amb la seva àncora.
Maleterre, un submarinista que va dir que ell mateix havia passat "més de 1.000 dies sota el mar", ha dit que l'entorn havia canviat dràsticament des que gran part de la infraestructura actual va ser desenvolupada per primera vegada pel sector privat, deixant-la extremadament vulnerable.
Els objectius de la UE i dels EUA
Malgrat el paper creixent de l'energia eòlica marina per assolir els objectius climàtics, la infraestructura encara té "vulnerabilitats del sistema". L'eòlica marina haurà d'augmentar un 25% l'any 2050 per assolir els objectius de capacitat d'energia eòlica de la UE, segons l'associació industrial WindEurope consultada pel mateix diari britànic, mentre que l'administració de Biden vol desplegar 30.000 megawatts d'eòlica marina al llarg de les costes dels Estats Units el 2030.