L'OTAN ha advertit aquest dijous que respondrà de manera "unida i decidida" contra els "atacs deliberats contra les infraestructures crítiques dels aliats", com considera que ha estat el cas dels gasoductes Nord Stream, que es van produir aquest dimarts. A través d'un comunicat, l'aliança assegura que les fugues detectades als gasoductes Nord Strem 1 i 2, són resultat "d'actes de sabotatge imprudents i irresponsables" i subratllen que estan "compromesos a preparar-se per defensar-se davant l'ús coercitiu de l'energia". A més, l'OTAN remarca que les fugues estan causant riscos en la navegació i danys mediambientals "substancials". "Donem suport a les investigacions que estan en marxa per determinar l'origen dels danys", indica el comunicat. Segons asseguren des de l'OTAN, els danys soferts pels gasoductes Nordstream 1 i Nordstream 2 en aigües internacionals del mar Bàltic són “molt preocupants”.
El comunicat de l'OTAN arriba el mateix dia que Suècia ha detectat una quarta fuga al gasoducte Nord Stream 2, segons han informat els mitjans del país. En aquesta ocasió sembla que la fuga ha estat més petita, amb un vessament de 900 metres de diàmetre i un altre més petit d'uns 200 metres. El més preocupant és que s'ubica entre les dues fugues que ja s'havien detectat al Nord Stream 1, tot i que aquesta, s'ha donat al Nord Stream 2. Per la seva banda, les autoritats sueques i daneses continuen la investigació dels fets, que la Unió Europea i l'OTAN consideren fruit d'atacs "deliberats".
Actes de sabotatge deliberat
"Tota la informació disponible actualment indica que és el resultat d'actes de sabotatge deliberats, imprudents i irresponsables", subratlla el text. A banda, afegeix que les fugues de gas des d'aquests conductes "estan provocant riscos per a la navegació i danys mediambientals considerables". A banda del comunicat, el secretari general de l'Aliança, Jens Stoltenberg, ha indicat al seu Twitter que "el sabotatge dels gasoductes Nordstream és molt preocupant. L'OTAN està compromesa a dissuadir i defensar contra els atacs híbrids". El polític noruec ha afirmat que "qualsevol atac deliberat contra les infraestructures crítiques dels aliats s'enfrontaria a una resposta unida i decidida" de l'OTAN.
Tant els Estats Units com Rússia han qualificat d'absurda qualsevol implicació en el presumpte sabotatge d'aquests gasoductes, que porten gas rus cap a països del nord d'Europa. Actualment, el Nord Stream 1, amb una capacitat de bombament de 55.000 milions de metres cúbics de gas a l'any, està aturat després que Rússia hagi al·legat una fuita d'oli en l'única estació compressora russa que es mantenia en funcionament. En canvi, el Nord Stream 2, mai va arribar a operar perquè Alemanya va bloquejar la infraestructura abans de l'inici de la guerra d'Ucraïna, el passat mes de febrer.
Investigació internacional
El Kremlin ha fet una crida aquest dijous per iniciar una investigació internacional urgent sobre les fuites detectades als gasoductes, una situació que ha titllat "d'extremadament perillosa que reclama una investigació urgent". El portaveu de la presidència russa, Dmitri Peskov, durant la seva roda de premsa diària ha assegurat que "serà necessària la interacció de diversos països". El representant del Kremlin ha evitat definir categòricament com un "atemptat terrorista" el trencament dels gasoductes. "És un incident. De moment no podem donar una definició més precisa. Però la magnitud de les destruccions mostren que en realitat va haver-hi algun tipus d'acció. Naturalment, és difícil imaginar que un atemptat terrorista com aquest pogués dur-se a terme sense la implicació d'algun Estat", ha assenyalat. A més, Peskov ha restat importància a les acusacions de mitjans de premsa occidentals que van acusar Moscou d'estar darrere l'incident, assenyalant que a la regió se'n van detectar avions i vaixells russos.