L'OTAN fa 75 anys i es disposa a bufar les espelmes d'una manera que no s'imaginava fa poc més d'una setmana. Les festes de la cimera a Washington entre el 9 i 11 de juliol, per commemorar la signatura del tractat el 1949 pel qual 12 governs es prometien ajuda mútua en cas d'agressió externa, podrien no ser la festa esperada. El president nord-americà, Joe Biden, i amfitrió de la trobada, presenta un futur incert després del debat amb Donald Trump, on va sortir tocat. I de fet, podria perdre les eleccions amb el mateix contrincant al novembre. 

Per si fos poca cosa, aquests actes de celebració es produeixen també després d'un dels pitjors atacs amb míssils russos contra Ucraïna en els últims mesos. En aquest sentit, els líders de l'OTAN es trobaran també per anunciar els detalls d'un paquet d'ajuda que inclourà sistemes de defensa aeris crucials destinats a protegir les ciutats ucraïneses. El paquet ja ha estat presentat com “històric” i està vist com un intent de "garantir el futur" de la contínua ajuda a Ucraïna, però pot ser que no satisfaci completament Kíiv, que ha estat enfrontant-se a atacs sense precedents contra llocs i infraestructura civil. 

Un paquet amb sensació d'urgència

La represa dels atacs amb míssils a gran escala contra objectius a Kíiv augmentarà la sensació d'urgència al voltant de les discussions entre els 32 líders de l'OTAN. Les imatges de Kíiv van mostrar nens en un hospital oncològic pediàtric coberts de sang i pols després de l'atac de dilluns, que un funcionari de l'administració Biden va descriure com a "horrible, tràgic i sense sentit". Es creu que encara hi ha cossos atrapats sota els enderrocs de l'hospital.

“Es tracta d‟una acció totalment deliberada, específicament dissenyada i aprovada per… Putin. Just abans de la cimera de l'OTAN. És una bufetada a l'aliança”, ha detallat Mykhailo Podolyak, assessor de l'administració presidencial ucraïnesa. Ho va qualificar de “senyal informal” que “ni tan sols l'assassinat directe de nens farà que [l'Aliança] prengui totes les decisions necessàries. I és per això que continuem atacant”.

Els observadors esperen que els membres de l'OTAN es comprometin a enviar almenys quatre bateries de míssils Patriot addicionals a Ucraïna en acabar la cimera d'aquesta setmana. El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, havia demanat prèviament a l'OTAN set bateries, dient als membres de l'OTAN que Putin “ha de ser enderrocat a la terra, i el nostre cel ha de tornar a ser segur... I depèn completament de la seva elecció... [la] elecció de si realment som aliats”.

S'espera que els quatre sistemes de míssils Patriot siguin subministrats pels Estats Units, Alemanya, Romania i una iniciativa multinacional liderada pels Països Baixos. Espanya, Grècia i Polònia també tenen sistemes de míssils Patriot, però fins ara no s'han compromès a subministrar bateries a Ucraïna. Un altre sistema podria ser subministrat per Israel, que ara utilitza l'Iron Dome i altres sistemes de defensa aèria per protegir-se contra els atacs amb coets i míssils.

La vigília de la cimera, els diplomàtics han posat de manifest que encara no hi havia "cap consens" sobre la invitació de l'OTAN a Ucraïna perquè s'uneixi a l'aliança. "Alguns aliats es mostren poc inclinats en aquesta direcció, però estem discutint els termes per almenys demostrar que el camí d'Ucraïna cap a l'adhesió és irreversible, que no hi ha marxa enrere", ha dit un funcionari europeu, segons diu el The Guardian.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!