El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, demana a Corea del Sud que deixi enrere la neutralitat i enviï armament letal a Ucraïna per fer front a la invasió russa. Ho ha fet durant una visita a Seül, a fi de buscar una cooperació més estreta de l'aliança atlàntica amb els seus socis a l'Àsia davant els desafiaments que representen Rússia després de la seva invasió d'Ucraïna, l'auge militar de la Xina i els desenvolupaments armamentístics de Pyongyang. "Urgeixo la República de Corea (nom oficial de Corea del Sud) a continuar i elevar el nivell de suport militar", ha dit el responsable de l'OTAN. Fins a la data, Seül ha proporcionat material mèdic i equipament militar no letal a Kíiv. Però la visita de Stoltenberg també ha irritat els veïns de Corea del Nord, que l'han definit com un "preludi a la confrontació i la guerra".
L'OTAN demana ajuda militar a Seül
En la seva visita a Seül, Stoltenberg ha argumentat que altres països que fins ara s'havien mantingut neutrals en els conflictes militars, han prestat ajuda a Ucraïna arran de l'agressió russa. "En últim terme, és una decisió que els correspon a vostès, però jo afegiria que hi ha diversos aliats de l'OTAN que mantenien una política de no exportar armament en conflictes i que ara l'han canviat", ha dit el secretari general, en al·lusió a països com Alemanya o Suècia, que han acabat cedint. Corea del Sud i el Japó -països que van participar en l'últim a cimera de l'OTAN a Madrid com a observadors- han enviat assistència humanitària a Ucraïna i equipament militar no letal, a causa de les limitacions de les seves legislacions nacionals a les exportacions d'armament, segons tots dos Governs. El secretari general de l'OTAN també ha expressat la seva preocupació pel "suport militar" que, segons ha assegurat, Corea del Nord està brindant a Rússia en la seva invasió d'Ucraïna, en forma de "coets i míssils".
La visita irrita Pyongyang
Corea del Nord ha denunciat l'exhibició de cooperació entre l'OTAN i Seül i assegura que es tracta d'un "preludi a la confrontació i la guerra". "De res servirà que l'OTAN, sinònim de guerra i enfrontament, posi les seves botes militars sobre la regió. Aquest viatge és un preludi de l'enfrontament i la guerra, ja que porta els núvols foscos d'una nova guerra freda a la regió d'Àsia-Pacífic", ha assenyalat l'investigador nord-coreà Kim Tong-myong, en un article publicat avui per l'agència estatal KCNA. "L'OTAN, que ha definit a Rússia com 'l'amenaça més gran i directa' i a la Xina com un 'desafiament sistemàtic', ara està estenent obertament el seu llarg braç cap a Corea del Sud i el Japó. El seu objectiu és bastant clar", ha afegit l'investigador.