El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha lamentat aquest dimarts la decisió del president rus, Vladímir Putin, de suspendre el tractat de desarmament nuclear amb els Estats Units i ha demanat a Moscou "que reconsideri suspendre la seva participació en el Nou START" per "respectar els acords existents". Stoltenberg ha afirmat que la decisió de Rússia suposa que l'arquitectura de control d'armes hagi quedat "desmantellada". "Més armes nuclears i menys control d'armes fan el món més perillós", ha assegurat en una roda de premsa a la seu de l'OTAN acompanyat del cap de la diplomàcia de la Unió Europea, Josep Borrell, i del ministre ucraïnès d'Exteriors, Dmytro Kuleba.
🗣️ Vladímir Putin: "Ells van començar la guerra i nosaltres fem servir la força per aturar-la"
L'START III o Nou START és l'últim tractat de desarmament nuclear encara vigent entre Rússia i els EUA. La seva suspensió, segons Stoltenberg, és "un altre exemple que ens estem apartant de l'arquitectura de control d'armes, de l'ordre internacional basat en normes, que ens ha portat dècades construir pas a pas i acord per acord". En aquesta línia, ha afirmat que la combinació que Rússia "violi alguns pactes" i la seva sortida del Nou START "fa el món més perillós i destaca la importància que romanguem junts tots els països que creiem en l'ordre internacional basat en normes, en la llibertat i la democràcia".
Els EUA qualifica d'"irresponsable" la decisió de Putin
Per la seva part, el secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, ha qualificat la suspensió del tractat de desarmament nuclear per part de Rússia de "desafortunada" i "irresponsable". Blinken ha indicat que l'Administració nord-americana "segueix disposada a parlar amb Rússia del tractat d'armes nuclears en qualsevol moment independentment del que estigui succeint al món". "Estem observant atentament allò que fa Rússia", ha assenyalat, segons declaracions recollides per la cadena de televisió CNN. Blinken ha volgut deixar clar que els Estats Units garantiran una "postura apropiada per facilitar la protecció del país i dels seus aliats" i ha assegurat una "actuació responsable en aquesta àrea".
L'OTAN oferirà més ajuda a Ucraïna
D'altra banda, el secretari general de l'OTAN ha anunciat que establiran un sistema propi de compres d'armament per a Ucraïna que sigui "efectiu" per fer front a la invasió russa. A més a més, l'OTAN, Ucraïna i la Unió Europea han acordat convocar un grup d'experts en compra d'armes per veure de quina manera poden ajudar Kíiv a "garantir que obté les armes que necessita". "Hem de ser conscients del fet que, des del febrer del 2022, Ucraïna i els seus socis més propers estan duent a terme l'operació logística més gran des de la Segona Guerra Mundial i, darrere de les grans decisions polítiques i declaracions, hi ha milions d'assumptes que s'han de resoldre", ha afirmat el ministre ucraïnès d'Exteriors.