L'Organització del Tractat de l’Atlàntic Nord (OTAN), també coneguda com l'Aliança Atlàntica, ha anunciat aquest divendres en un comunicat que invertirà 5.500 milions de dòlars (uns 5.000 milions d’euros) en la compra un miler de míssils Patriot “per reforçar les defenses antiaèries enmig de la guerra de Rússia contra Ucraïna”. L’OTAN detalla en el comunicat que bona part dels projectils es destinaran a Alemanya, Espanya, els Països Baixos i Romania i subratlla la importància de continuar protegint la frontera amb Rússia. "Arran de la guerra de Rússia contra Ucraïna, l'OTAN ha desplegat bateries de míssils per protegir els aliats en el front oriental".
Mostra de la fortalesa de la cooperació transatlàntica
En declaracions del secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, recollides en el comunicat d’anunci, l’organització sosté que "aquesta inversió mostra la fortalesa de la cooperació transatlàntica de defensa i el compromís de l'OTAN de mantenir la nostra gent segura. Els atacs de míssils i drons russos contra civils, ciutats i pobles ucraïnesos mostren la importància de les defenses antiaèries modernes. L'augment de la producció de munició és clau per a la seguretat d'Ucraïna i per a la nostra".
El contracte de 5.500 milions de dòlars s'ha adjudicat a COMLOG, una empresa participada conjuntament per l'empresa nord-americana Raytheon i l'empresa alemanya MBDA, ubicada a Schrobenhausen, Alemanya. El gran volum de la comanda donarà suport a la creació d'una instal·lació de producció de míssils Patriot a Alemanya. Els sistemes de defensa aèria Patriot es poden utilitzar per defensar-se contra avions, helicòpters i míssils, interceptant-los a grans distàncies. Arran de la guerra de Rússia contra Ucraïna, l'OTAN ha desplegat bateries de míssils Patriot per protegir els seus aliats al seu flanc oriental. Els aliats de l'OTAN també han lliurat sistemes Patriot a Ucraïna i es comprometen a reforçar encara més les defenses d'Ucraïna.
La Defensa Aèria Integrada, en temps de pau i crisi
“La Defensa Aèria Integrada de l'OTAN i de míssils (IAMD) és una missió essencial i permanent, tant en temps de pau com en temps de crisi o conflicte, que salvaguarda i protegeix el territori, les poblacions i les forces dels països de l'OTAN contra qualsevol amenaça aèria o de míssils o atac. Un element vital del sistema de dissuasió i defensa de l'OTAN, contribueix a la seguretat indivisible de l'Aliança i la seva llibertat d'acció, inclosa la capacitat de l'OTAN per reforçar els seus desplegaments i donar una resposta estratègica”, assegura l’organització en la seva pàgina web. L'IAMD de l'OTAN s'implementa a través del sistema integrat de defensa aèria i de míssils de l'OTAN (NATINAMDS), una xarxa de sistemes nacionals i de l'OTAN interconnectats, que consta de sensors, actius de comandament i control i sistemes d'armes. NATINAMDS es troba sota l'autoritat del comandant suprem aliat d'Europa.
Una aliança de 31 països, i amb Suècia trucant a la porta
En l'actualitat, l’Aliança Atlàntica està formada per 31 països. Dotze països la van fundar el 1949, després de la Segona Guerra Mundial (Bèlgica, Canadà, Dinamarca, Estats Units, Islàndia, Itàlia, Luxemburg, Noruega, Països Baixos, Portugal, Regne Unit i Grècia), i l’estat espanyol s'hi va adherir el 30 de maig de 1982, convertint-se en el 16è estat membre, i la seva permanència es va ratificar en un referèndum convocat el 31 de gener del 1986 al qual van donar suport el 56,85% dels vots vàlids. “La pertinença a l'OTAN està destinada a qualsevol altre estat europeu disposat a respectar els principis d'aquest Tractat i contribuir a la seguretat de la zona de l'Atlàntic Nord", assegura l’aliança, que en l’abril del 2023 va incorporar Finlàndia com a darrer membre. Suècia vol seguir el camí de Finlàndia, després de la invasió russa a Ucraïna. Turquia i Hongria són els únics països de l'OTAN que tenen pendent de donar el vistiplau a l'entrada de Suècia a l'Aliança Atlàntica. Espanya ho va fer el setembre del 2022.