L'OTAN ha acusat el president de Rússia, Vladímir Putin, d'haver fet un anunci enganyós en relació amb el desplegament d'armament nuclear tàctic a Bielorússia. La portaveu de l'Aliança Atlàntica, Oana Lungescu, ha titllat la retòrica nuclear de Rússia de "perillosa i irresponsable" i ha assegurat que es manté "vigilant". Tanmateix, ha explicat que no han vist "cap canvi en la postura nuclear de Rússia" que requereixi modificar la postura de l'OTAN. En aquest sentit, Lungescu ha criticat que el líder rus hagi equiparat la seva acció amb el desplegament d'armes fet pels Estats Units en països europeus. "Els aliats de l'OTAN actuen amb total respecte cap als compromisos internacionals", ha afirmat la portaveu, i en aquest sentit ha assenyalat que Rússia ha trencat els seus propis compromisos de control d'armes, en referència a la decisió del Kremlin de suspendre el nou tractat START, que limita el nombre d'ogives nuclears russes i estatunidenques.
Ucraïna, en canvi, sí que ha considerat que aquesta acció viola els tractats de desarmament existents i ha reclamat mesures internacionals de resposta immediata. "L'últim anunci de la Federació Russa sobre la intenció de desplegar armes nuclears tàctiques en el territori de Bielorússia és un altre pas provocador del règim criminal de Putin, que soscava els principis dels tractats de no proliferació de les armes nuclears, l'arquitectura de desarmament sobre les armes nuclears i els sistemes de seguretat internacional en general", ha declarat el Ministeri d'Exteriors d'Ucraïna. Per aquest motiu, ha exigit l'"acció eficaç del Regne Unit, la Xina, els Estats Units i França contra el xantatge nuclear de Rússia" i així, ha sol·licitat formalment la convocatòria d'una sessió extraordinària del Consell de Seguretat de l'ONU per avaluar la qüestió.
A més a més, el Ministeri d'Exteriors ucraïnès ha demanat al G7 i a la Unió Europea que adverteixin el govern de Bielorússia sobre les "conseqüències de llarg abast" a les quals s'enfrontaria si "accedeix a acceptar armes nuclears tàctiques de Rússia al seu territori". De fet, l'Alt Representat per a Política Exterior de la Unió Europea, Josep Borrell, ja va advertir aquest dissabte a Minsk que s'enfronta a més sancions si continua endavant amb l'acord amb Russia. "Bielorússia encara pot aturar-lo, és la seva decisió", va afirmar.
Malgrat que Ucraïna ha demanat a "tots els membres de la comunitat mundial" que prenguin "mesures decisives per a dissuadir i prevenir de forma efectiva qualsevol possibilitat en l'ús d'armes nuclears per part de l'estat agressor", assessors del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, han explicat a la BBC que el país ja està acostumat a l'amenaça nuclear i que aquest nou moviment no tindrà cap impacte en el resultat de la guerra. En aquest sentit, Mykhailo Podolyak, ha definit el moviment com una "tàctica de por" i ha assegurat que el líder rus era "massa previsible". Cal destacar també que els Estats Units no han mostrat gran preocupació per l'anunci de Putin. De fet, els analistes de l'Institut de la Guerra han valorat el risc d'escalada nuclear com a "extremadament baix".