La tensió continua i no desescala. El que també es manté com fins ara, és el moviment de tropes i els jocs de paraules. En aquest context, el Ministeri de Defensa rus ha emès a primera hora d'aquest dimecres un comunicat anunciant que les unitats han conclòs exercicis militars a la península de Crimea, annexionada el 2014, i que, per tant, tornen a les seves bases permanents. "Les unitats de la circumscripció militar sud que van concloure la seva participació en els exercicis tàctics als polígons de la península de Crimea es dirigeixen en ferrocarril cap als seus llocs d'emplaçament permanent", ha assenyalat el Ministeri. Un moviment que no ha estat aïllat. Tot just aquest dimarts, el mateix Departament de Defensa ha anunciat el retorn a les bases permanents d'algunes unitats de les circumscripcions militars sud i oest, que estaven prop de la frontera d'Ucraïna perquè havien acabat la participació en els exercicis que tenien programats. 

Les coses, però, no són com semblen (o sí). El cas és que el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha afirmat aquest dimecres que, ara per ara, no han apreciat cap desescalada sobre el terreny. I això que l'ordre de 'retirada' de tropes ja estaria donada. De fet, veuen factible que estiguin incrementant el nombre de tropes o soldats mobilitzats a la zona. "Hem sentit senyals que Moscou està disposada a continuar amb els esforços diplomàtics, però per ara no hem vist cap desescalada sobre el terreny: al contrari, sembla que Rússia continua amb el reforç militar", ha dit Stoltenberg durant la roda de premsa després d'una trobada amb diferents ministres de Defensa que ha recollit Efe.

Ha insistit que els missatges i senyals que han arribat en les últimes hores des de la capital russa "proporcionen alguns motius per a un optimisme caut" perquè es tractava d'un missatge a favor de la "diplomàcia". "Però al mateix temps, no hem vist cap retirada de forces militars russes i, per descomptat, això contradiu els missatges d'esforços diplomàtics reals. Així que està per veure si hi ha una retirada russa. Estem, per descomptat, monitorant molt de prop el que Rússia fa dins i a prop d'Ucraïna", ha detallat. 

Què espera l'OTAN?

Els ministres de Defensa de l'OTAN confien en el fet que Rússia doni senyals clars de voler negociar una sortida diplomàtica de la crisi motivada per l'acumulació de tropes al costat de la frontera ucraïnesa. La retirada parcial de tropes anunciada, s'ha de verificar. Aquest dimecres s'han trobat diferents ministres de defensa de l'OTAN a Brussel·les.

A l'arribada, el ministre de Defensa de Luxemburg, François Bausch, ha dit que "només seré optimista en el moment que (el president rus, Vladímir) Putin, ens doni un senyal clar sobre que tornarà a la taula de negociacions. Aleshores podrem discutir sobre com podem resoldre el problema de manera diplomàtica". D'aquesta manera, ha constatat que la resta "són bons senyals, però no és el que necessitem ara, necessitem un senyal clar de retorn a la taula de negociacions". 

En aquest sentit, i sobre la retirada de tropes, el ministre danès de Defensa, Morten Bodskov, també es mostrava escèptic sobre els moviments: "Encara hem de veure" si Rússia efectivament està duent a terme la retirada de tropes anunciada i ha constatat que "encara és massa aviat per dir què està passant". 

Rússia diu que l'OTAN no interpreta bé la situació

Però a l'altre costat, Rússia creu que l'OTAN no acaba d'entendre bé què passa a Ucraïna. Després de les declaracions  del secretari general de l'Aliança, arriben les del Kremlin. "Sembla que hi ha un cert handicap al sistema de l'OTAN d'avaluació de la situació, de l'estat de les coses", ha dit el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, a la roda premsa telefònica diària que ha recollit Efe. "Segur que no permet als representants de l'OTAN avaluar de manera freda la situació". I ha afegit que "hi ha problemes en el sistema d'avaluació de la situació".

Peskov també ha hagut de fer front a altres preguntes. Una d'elles, sobre les prediccions dels mitjans occidentals sobre el possible dia en què Rússia atacaria Ucraïna i ho ha titllat d'"histèria informativa". "Honestament, el caràcter de com es desenvolupa aquesta histèria occidental demostra que, segurament, falta molt per la seva culminació. La remissió no es produeix immediatament; haurem de tenir paciència", ha dit el portaveu. I ha sentenciat: "seria important que els representants dels mitjans occidentals, en aquest cas britànics, com a mínim, en acabar la jornada, assenyalessin que la seva predicció no s'ha complert". 

 

Imatge principal: pintura dibuixada a Roma, Itàlia. Dos tancs, dues banderes i un símbol de la pau / Efe