El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, assistirà aquest dissabte a la cerimònia d'investidura del president turc, Recep Tayyip Erdogan, i abordarà l'entrada de Suècia a l'Aliança Atlàntica que, de moment, bloquegen Turquia i Hongria.
Stoltenberg visitarà Turquia el 3 i 4 de juny i, durant la seva estada, anirà a la investidura d'Erdogan i mantindrà reunions amb ell i amb alts funcionaris turcs.
L'entrada de Suècia a l'OTAN
El mateix Stoltenberg va assenyalar dijous, amb motiu d'una reunió informal de ministres d'Exteriors de l'OTAN, que visitaria pròximament Ankara i que abordaria amb Erdogan la situació de Suècia.
Tot i que tots els aliats han convidat oficialment Suècia a entrar a l'organització transatlàntica, Turquia i Hongria encara no han ratificat l'accés.
En opinió d'Ankara, el país escandinau encara no ha fet prou en l'àmbit de la lluita antiterrorista, cosa que continua sent de gran preocupació per als turcs.
L'OTAN s'impacienta amb els tempos de Turquia
En tot cas, a l'OTAN confien que es puguin resoldre els últims obstacles perquè, de cara a la cimera de líders aliats que tindrà lloc a Vílnius al juliol, Estocolm vegi culminada la seva entrada a l'organització.
A la segona volta de les eleccions presidencials a Turquia, Erdogan va obtenir el 52,1% dels vots, mentre que el seu rival, el socialdemòcrata Kemal Kiliçdaroglu, va aconseguir el 47,9%.
D'aquesta manera, Erdogan tindrà un nou mandat de cinc anys al capdavant de l'Estat turc.
Finlàndia sí, Suècia a l'espera
El passat mes de març, Finlàndia va rebre la llum verda de Turquia. Erdogan va anunciar el sí a l'ingrés de Finlàndia a l'OTAN, mentre que les negociacions d'adhesió amb Suècia va dir que continuarien. El mandatari turc va verbalitzar els acords en una roda de premsa a Ankara, juntament amb el seu homòleg finlandès, Sauli Niinistö. En aquest sentit, de moment, el suport turc a Suècia no està definit perquè, segons Erdogan, no han fet un pas positiu en relació amb una llista de "terroristes" que Ankara vol extradir.