L'OTAN vol tancar l'adhesió de Suècia en la cimera de la setmana vinent a Vílnius, mentre Ucraïna insisteix a accelerar la seva entrada. Els membres l'aliança atlàntica abordaran dimarts i dimecres vinent l'entrada de Suècia, que de moment Turquia bloqueja, i la guerra a Ucraïna. Kíiv també voldria que s'hi tractés l'entrada d'Ucraïna a l'OTAN, però aquesta s'hi resisteix mentre duri la guerra.
Si bé Turquia encara impedeix l'entrada de Suècia a l'aliança atlàntica, en els últims dies s'han accelerat els contactes i està previst que el president turc, Recep Tayyip Erdogan, i el primer ministre suec, Ulf Kristersson, es reuneixin dilluns a Vílnius per intentar desencallar les negociacions. El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, creu que l'adhesió de Suècia està "a l'abast" després de mantenir una trobada "constructiva" dijous amb les delegacions de Turquia, Finlàndia i el mateix país escandinau.
La incorporació de Suècia a l'OTAN
Els únics països de l'OTAN que encara no han donat el seu vistiplau perquè Suècia hi entri són Turquia i Hongria. Els turcs veten els suecs, tot acusant-los d'acollir dissidents turcs i kurds que considera terroristes. Per tal de superar aquestes reticències, Suècia ha modificat la seva constitució per endurir les lleis antiterroristes, però Erdogan continua sense canviar d'opinió. Però això no és tot, el president turc ha retret recentment a Estocolm que no combati la islamofòbia.
Si Suècia acaba entrant a l'OTAN, l'aliança atlàntica passaria a tenir 32 aliats i seria la segona ampliació des de l'inici de la guerra a Ucraïna, ja que Finlàndia va entrar-hi oficialment el passat 4 d'abril.
Ucraïna insisteix a entrar a l'OTAN, però les portes no s'obren
Kíiv insisteix a demanar l'entrada a l'OTAN, però aquesta no està disposada a acceptar-la, mentre el país estigui en guerra. Alhora, però, l'aliança atlàntica no vol que Ucraïna perdi l'esperança. A part de demanar armament, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, reclama "un senyal clar" que la porta de l'OTAN està oberta. De moment, però, l'OTAN considera que s'ha de guanyar la guerra abans que es comenci a abordar i, per ara, treballen en un "missatge concret" que traslladaran a Kíiv sobre el camí per adherir-s'hi en un futur. Mentrestant, prometen crear un consell OTAN-Ucraïna per apropar posicions i augmentar el suport militar.
Renovació d'un any de Stoltenberg
Finalment, està previst que els aliats aprofitin la cimera per renovar el mandat de Jens Stoltenberg com a secretari general per a un any. El noruec no volia repetir, però no hi havia un candidat clar per rellevar-lo i ha acceptat de nou continuar almenys fins després de la cimera de l'any vinent, que se celebrarà l'any vinent als Estats Units per celebrar els 75 anys de l'aliança.