Un grup clau de nacions àrabs ha dit que rebutja “fermament” qualsevol intent de reassentar o desallotjar els palestins de Gaza, després que el president nord-americà, Donald Trump, digués que volia “netejar” l'enclavament i traslladar-ne la població als països veïns. Els ministres d'Afers Estrangers de Jordània, la Unió dels Emirats Àrabs, l'Aràbia Saudita, Qatar i Egipte van emetre una àmplia declaració dissabte, dient que esperaven treballar amb Trump en una solució de dos Estats a l'Orient Mitjà.

Tot i això, han rebutjat el suggeriment de Trump de reubicar els palestins de Gaza. Sense fer referència específica a la proposta del president, els ministres han reiterat el compromís de reconstruir l'enclavament alhora que es garanteixi “la presència contínua dels palestins a la seva pàtria”.

Les nacions "han rebutjat fermament qualsevol acció que amenaci aquests drets, incloent-hi l'expansió dels assentaments, els desallotjaments forçosos, les demolicions d'habitatges, l'annexió de terres o el desplaçament de palestins mitjançant l'expulsió directa o la migració forçada", han escrit després d'una reunió de ministres d'Afers Estrangers al Caire.

Trump i la seva voluntat

Al gener, Trump va dir que havia parlat amb el rei de Jordània sobre la possibilitat de construir habitatges en altres parts de l'Orient Mitjà i traslladar més d'un milió de palestins de Gaza a països veïns.  "Li vaig dir que m'encantaria que es fes càrrec de més coses, perquè estic veient tota la Franja de Gaza en aquest moment i és un desastre, és un veritable desastre", va dir als periodistes a bord de l'Air Force One. "Estem parlant d'un milió i mig de persones, i simplement netejarem tot aquest lloc”.

“No ho sé, alguna cosa ha de passar, però ara mateix és literalment un lloc de demolició”, va dir Trump. “Gairebé tot està demolit i la gent hi està morint, així que preferiria involucrar-me amb algunes de les nacions àrabs i construir habitatges en un lloc diferent on crec que potser podrien viure en pau per variar”.

La fràgil treva entre Israel i Hamàs

La declaració dels ministres d'Afers Estrangers àrabs va abordar una sèrie de temes relacionats amb la reconstrucció de Gaza, mentre que el fràgil alto el foc entre Hamàs i Israel permet a la regió avaluar l'impacte d'un brutal conflicte de quinze mesos. El grup va elogiar “l'important paper que exerceixen els Estats Units a l'hora de facilitar l'acord”, un acord que Trump com el seu predecessor Joe Biden han volgut adjudicar-se com a propi.

També “van demanar la retirada total de les forces israelianes de Gaza i van rebutjar qualsevol intent de dividir la Franja”, i van destacar el “paper indispensable” de l'Organisme d'Obres Públiques i Socors de les Nacions Unides per als Refugiats de Palestina al Pròxim Orient (UNRWA), dos dies després que entrés en vigor la prohibició d'Israel a l'agència.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!