Els serveis d'intel·ligència dels Països Baixos (AIVD) han informat aquest dijous que han impedit que un espia rus, que feia servir una identitat brasilera falsa, s'infiltrés com a becari a la Cort Penal Internacional (CPI). Es tracta de la fiscalia que està investigant els presumptes crims de guerra comesos per part de l'exèrcit rus a Ucraïna.
Segons ha explicat l'AIVD, la persona en qüestió treballa per al servei d'intel·ligència militar rus (GRU), ha fet servir una identitat brasilera falsa per viatjar fins a la ciutat de La Haia, on es troba la seu de la CPI. El fiscal d'aquest òrgan judicial es dedica a recopilar proves dels presumptes crims de guerra a Ucraïna.Concretament, els serveis d'intel·ligència neerlandesos han considerat l'espia rus una "amenaça per a la seguretat nacional" i li han negat l'entrada als Països Baixos l'abril passat, "enviant-lo de tornada al Brasil al primer vol de tornada" d'Amsterdam.
L'AIVD, en un comunicat al seu web, detalla que l'oficial d'intel·ligència rus pretenia fer-se passar pel ciutadà brasiler Viktor Muller Ferreira (nascut el 4 d'abril de 1989), quan en realitat el seu nom real és Sergey Vladimirovich Cherkasov (nascut l'11 de setembre de 1985). Cherkasov va utilitzar una identitat de portada ben construïda per la qual va ocultar tots els seus vincles amb Rússia en general, i el GRU en particular. "Cherkasov va usar una identitat encoberta ben construïda mitjançant la qual va amagar tots els seus enllaços amb Rússia en general i el GRU en particular, indiquen des de la intel·ligència neerlandesa.
Aquest tipus d'agents d'intel·ligència, explica l'AIVD, se'ls denomina "il·legals". És un tipus d'oficial d'intel·ligència que ha rebut formació llarga i àmplia. "A causa de la seva identitat d'àlies, els il·legals són difícils de descobrir", apunten. És per aquesta raó que, sovint, no se'ls detecta. En aquest sentit, des de l'AIVD apunten que, com que els espies russos es fan passar per persones amb altres nacionalitats, podrien tenir accés a informació que seria inaccessible per a un nacional rus. "A més del GRU, el servei d'intel·ligència rus SVR també fa ús d'il·legals", assenyalen.
Una amenaça real
La Cort Penal Internacional investiga els possibles crims de guerra comesos per Rússia a Ucraïna. Alhora, el CPI també investiga crims de guerra que van tenir lloc durant la guerra russa a Geòrgia l'any 2008. És per això que l'accés encobert a la informació de la Cort Penal Internacional podria ser molt valuosa per als serveis d'intel·ligència russos.
"Si l'oficial d'intel·ligència hagués aconseguit accedir com a intern al CPI, hauria pogut reunir-hi intel·ligència i buscar (o reclutar) fonts i organitzar l'accés als sistemes digitals del CPI. D'aquesta manera hauria pogut aportar una contribució important a la intel·ligència que busca el GRU. També podria haver pogut influir en els procediments penals de la CPI", explica el servei d'intel·ligència neerlandès.