Els Estats de la Unió Europea (UE) han finalitzat aquest dilluns la llista de països considerats "segurs" als quals reobriran les seves fronteres a partir del dia 1 de juliol, tancades des de mitjans de març per la pandèmia del coronavirus. En aquesta llista inicial no hi figuraria Estats Units, que s'ha convertit en l'epicentre de la pandèmia i el país més afectat, ni tampoc Rússia, Cuba o el Brasil.

Aquesta tarda s'ha activat el procediment per adoptar formalment aquesta llista inicial de només una quinzena de països tercers, els ciutadans dels quals seran els primers en entrar a la UE.

Els proposats són Algèria, Austràlia, Canadà, Japó, Montenegro, Marroc, Nova Zelanda, Ruanda, Sèrbia, Corea del Sud, Tailàndia, Tunísia, Uruguai, Geòrgia i Xina. Segons les fonts consultades, precisen que, en el cas de la Xina l'aixecament del vet estarà subjecte a reciprocitat.

Una passatgera procedent Alemanya arriba a l'aeroport Tenerife Sud després de l'obertura de fronteres / Efe

Els 27 tenen fins dimarts al migdia per aprovar o tombar la llista de quinze països negociats pels seus ambaixadors fins divendres passat. Algunes capitals no estaven del tot d'acord amb la llista, motiu pel quel les negociacions han continuat durant el cap de setmana, segons han informat fonts europees.

La presidència de torn de la Unió Europea, que fins aquest dimarts ocupa Croàcia, ha llançat el procediment escrit per confirmar l'acord, un pas formal necessari ja que durant la pandèmia no està sent possible reunir els Estats membres de manera presencial per tancar acords.

Els criteris per decidir quins països són segurs es basen en el nombre de noves infeccions per cada 100.000 habitants i la resposta global del país a la pandèmia, pel que fa proves de vigilància, tractament, contactes i casos comunicats.

Vetos segons procedència

Més enllà de les limitacions europees, en aquests moments, també hi ha vetos actius a ciutadans depenent de la seva procedència a la majoria de països del món. El ministeri d'Exteriors ha fet públic un mapa dels països que no permeten l'entrada d'espanyols, aquells que sí que la permeten però amb quarentena o altres mesures, i aquells que la permeten sense limitacions.

Ara mateix, només 24 països permeten l'entrada d'espanyols sense cap tipus de restricció. La meitat d'aquests són països europeus com França, Alemanya, Bèlgica, Holanda o Luxemburg.