L'Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord (OTAN) és una aliança militar creada el 1949 amb l'objectiu de crear un sistema de defensa col·lectiva, de manera que si algú ataca un país membre de l'Aliança Atlàntica, tots tenen acordat respondre conjuntament a aquesta ofensiva. Les alarmes han saltat aquest dimarts quan dos míssils han impactat a Przewodów, un poble de Polònia que fa frontera amb Ucraïna, fet que ha causat dos morts. Les primeres informacions apuntaven que es tractaria d'armament rus, de manera que es podria considerar un atac a un país de l'OTAN. Minuts més endavant, el Pentàgon ha precisat que no es pot confirmar l'origen rus d'aquest incident. Per la seva banda, Polònia ha convocat la seva Comissió de Seguretat Nacional d'urgència per examinar què és el que ha passat i quines decisions cal adoptar.
🔴 Guerra Ucraïna - Rússia, DIRECTE: Zelenski culpa Rússia de l'impacte de míssils a Polònia
Polònia és, doncs, un dels països que forma part de la llista d'estats que integren l'OTAN. En total, hi ha un total de 30 membres: Bèlgica, el Canadà, Dinamarca, els Estats Units, França, Islàndia, Itàlia, Luxemburg, Noruega, els Països Baixos, Portugal i el Regne Unit formen part de l'Aliança Atlàntica des de l'any en què es va fundar, el 1949; tres anys després, s'hi van sumar Grècia i Turquia; el 1955 es va integrar Alemanya; el següent fou Espanya (1982); el 1999 van entrar tres països més, que són Hongria, Polònia i la República Txeca; l'any 2004 va ser l'any amb més incorporacions, que van ser Bulgària, Eslovàquia, Eslovènia, Estònia, Letònia, Lituània i Romania; Albània i Croàcia van entrar el 2009 i els dos últims a sumar-se van ser Montenegro (2017) i Macedònia del Nord (2020).
Possibles noves adhesions
L'ampliació de l'OTAN es troba regulada per l'article 10 del Tractat de l'Atlàntic Nord, que explica que l'Aliança és "oberta a qualsevol altre estat europeu disposat a respectar els principis del Tractat i contribuir a la seguretat de l'àrea de l'Atlàntic Nord". En aquest sentit, hi ha un Pla d'Acció per a l'Adhesió, que estableix que els candidats han de complir amb diversos requisits. Per fer-ho, els proporcionen assessorament i ajuda específica. El Consell Atlàntic és qui adopta formalment la decisió de convidar un estat a adherir-se a l'OTAN. Actualment, els països aspirants són Bòsnia i Hercegovina, Geòrgia, Suècia, Finlàndia i, en menor mesura, Ucraïna.
Què és l'article 5 de l'OTAN? Quan es pot activar?
L'article 5 de l'Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord és el principi que fixa que un atac a un membre de l'Aliança Atlàntica es tradueix en un atac a tota la resta de països de l'organització. Concretament, el text explicita que "les parts acorden que un atac armat contra una o més d'elles, que tingui lloc a Europa o a Nord-amèrica, serà considerat com un atac dirigit contra totes elles i, en conseqüència, acorden que si aquest atac es produeix, cadascuna d'elles, en exercici del dret de legítima defensa individual o col·lectiva reconegut per l'article 51 de la Carta de les Nacions Unides, ajudarà a la part o parts atacades, adoptant seguidament, de forma individual i d'acord amb les altres parts, les mesures que jutgi necessàries, fins i tot l'ús de la força armada per restablir la seguretat a la zona de l'Atlàntic Nord". D'aquesta manera, "qualsevol atac armat d'aquesta naturalesa i totes les mesures adoptades en conseqüència seran immediatament posades en coneixement del Consell de Seguretat". Sobre aquestes mesures, assenyalen que cessen "quan el Consell de Seguretat hagi adoptat les disposicions necessàries per restablir i mantenir la pau i la seguretat internacionals".