"Defensarem la llibertat que vostè ensenyava tan bé i sostindrem el laïcisme, no renunciarem a les caricatures". Aquestes paraules les va pronunciar el president francès, Emmanuel Macron, el passat 21 d'octubre en un acte per homenatjar el professor Samuel Paty, que va ser decapitat el 16 d'octubre al bell mig del carrer per mostrar a classe unes caricatures de Mahoma.

En el seu discurs, Macron va defensar la laïcitat i republicanisme de França. Ara bé, el seu parlament ha aixecat una onada d'indignació en el món musulmà i en diversos països s'ha demanat fer un boicot als productes francesos alhora que s'han registrat protestes al carrer. Però quins són els principals promotors d'aquesta campanya? 

manifestació antimacron Turquia / EFEEls manifestants de Turquia titllen a Macron de racista i terrorista alhora que li posen un bigoti que recorda el del líder nazi Adolph Hitler / EFE

Turquia

El govern d'Ankara lidera el boicot contra França. Poques hores després del discurs de Macron, el president turc, Recep Tayip Erdogan, va comparèixer públicament on va assegurar que el seu homòleg gal s'havia de fer "un control mental" per la seva "obsessió contra l'islam". El diumenge passat el mandatari francès va cridar a consultes el seu ambaixador a Turquia i l'endemà d'aquests fets, Erdogan va demanar als musulmans que fessin un boicot als productes francesos. A més, en diverses localitats turques, milers de musulmans van protagonitzar una manifestació contra Macron en les quals van cremar imatges del mandatari, així com banderes de França.

Un pols entre els dos governs que va in crescendo i que, encara, es va escalfar el dijous arran que la revista satírica Charlie Hebdo va publicar una caricatura sarcàstica d'Erdogan. En aquesta es podia veure el mandatari turc assegut en un sofà amb samarreta i calçotets alhora que duia a la mà una cervesa i aixecava el vestit d'una dona amb vel per deixar al descobert les seves intimitats. La reacció del turc no es va fer esperar i va anunciar aquell mateix dia que emprendria accions legals i diplomàtiques contra la publicació. 

Qatar

Un altre dels que s'ha sumat al boicot contra el país gal és Qatar. En concret, tots els supermercats han retirat els productes que procedeixen de l'Estat europeu. A més, la universitat de Qatar va anunciar aquest divendres a Twitter que suspenia sine die la setmana de la cultura francesa per "l'ofensa deliberada de l'Islam i els seus símbols", que perpetren els gals. 

Kuwait

De la mateixa manera que Qatar, els supermercats de Kuwait també han deixat de distribuir productes gals. A més, al voltant de 400 agències de viatges han retirat França del seu catàleg de destins turístics, per la qual cosa no ofereixen als seus clients cap modalitat de viatge al país europeu. 

Israel i Palestina

A diverses ciutats tant d'Israel com de Palestina milers d'àrabs van sortir al carrer aquest divendres. A la plaça de les Mesquites a Jerusalem, el tercer lloc sant pels musulmans, els congregats van cridar consignes com "Macron és l'enemic de Déu" o "Mahoma la teva nació no cedirà".

Però no només es van produir manifestacions en aquest indret de la ciutat, sinó que també hi va haver una altra en el barri de Kafr Aqab i el proper camp de refugiats a Qalandiya. Així mateix, milers de persones també van sortir als territoris palestins en ciutats com Hebron (Cisjordània) Khan Yunis (Gasa). Els protestants es van mostrar molt indignats, per la qual cosa van cremar imatges del mandatari francès. 

Pakistan

En el cas de Pakistan també es van registrar aquest divendres manifestacions en les principals ciutats del país, que van ser instigades des del govern. El primer ministre pakistanès, Imran Khan, va criticar a Macron per "atacar l'Islam".

Al detall, a la capital del país, Islamabad, unes 2.000 persones es van congregar i van dirigir-se a l'ambaixada francesa amb la intenció d'atacar el seu resident. "Expulsin al gos francès" o "decapitin el blasfem" són alguns dels crits que es van poder sentir entre la multitud, que va llançar pedres contra la policia. Finalment, els agents els van dispersar amb gas lacrimogen.  Més multitudinàries van ser les manifestacions de Karachi, en la qual hi van assistir 10.000 persones, o la de Lahore on hi van acudir 3.000. 

Bangla Desh

A la capital de Bangla Desh, Daca, unes 40.000 persones van protestar aquest divendres en contra de Macron i de França. Centenars de policies van haver d'aixecar barricades amb filats al voltant de l'ambaixada francesa per evitar que els manifestants hi accedissin. 

Iran

Ali Shamkhani, el secretari del Consell Suprem de Seguretat Nacional iranià, en el seu compte de Twitter ha titllat el comportament de Macron "d'irracional" amb un evident "anti-islamisme" que demostra "la seva grolleria en la política". En un missatge publicat aquest dilluns en francès, Shamkhani ha afegit: "Li aconsello que estudiï més història i que no s’alegri del suport d’una Amèrica en declivi i del sionisme".

Marroc

Malgrat que Marroc té unes excel·lents relacions amb França, el ministeri d'Exteriors va emetre el passat diumenge un comunicat en el qual condemnava la publicació de les caricatures, que considera que són "ultratjants".  A més, manifesta que amb l'excusa de la llibertat d'expressió no es pot justificar "la provocació insultant i ofensa injuriosa de la religió musulmana que compta amb més de 2.000 milions de fidels arreu del món".

Aràbia Saudita

Una línia semblant s'ha marcat des de Riad que ha condemnat la publicació de les caricatures de Mahoma, però, s'ha abstingut de promocionar un boicot contra els productes francesos.

En aquest sentit, el ministeri de relacions exteriors de l'Aràbia Saudita ha detallat aquesta setmana en un comunicat que "la llibertat d'expressió i la cultura han de ser fars del respecte, la tolerància i la pau que rebutja les pràctiques i actes que generen odi, violència i extremisme, i que són contraris a la coexistència".

Altres països on també s'han registrat manifestacions contra Macron i el país gal són l'Índia, l'Afganistan, el Líban, Síria o Líbia.  

Macron demana que es finalitzi el boicot 

Entre els productes que s'han boicotejat es troben l'aigua Evian, la marca de cotxes Peugeot, els supermercats Carrefour, així com la mantega President o els formatges Kiri y Babybel. Per això, Macron ha demanat que s'aturi aquesta onada d'indignació i que no se censurin els productes francesos. En aquest context, aquest dissabte, ha publicat un post en el seu twitter en àrab. 

"Al contrari del que he escoltat i vist a les xarxes socials els darrers dies, el nostre país no té cap problema amb cap religió. Totes aquestes religions es practiquen lliurement a la seva terra. No hi ha estigmatització: França està compromesa amb la pau i amb la convivència", ha assegurat Macron a la piulada.