La setmana passada vam poder fer un recorregut per alguns països del pacífic i un puntet del Carib. Per sort o per desgràcia, el coronavirus ens ha aturat a tots. Malgrat tot, això no ens impedeix somiar i explorar alguns països a distància –o com a mínim, saber-los situar al mapa–. Com s'ha comentat en alguna altra ocasió, al món hi ha 192 països per investigar. Aquest dissabte, però, volarem per sobre d'alguns països que segurament sonaran al lector, però que per similitud o desconeixença és probable que no els sàpiga situar de manera correcta al mapa. I és que l'Àsia Central és una autèntica desconeguda. 

Kazakhstan 

La República del Kazakhstan és un país transcontinental i està situat ben bé a l'Àsia Central. Té una superfície de  2.724.900 quilòmetres quadrats i això el converteix en el novè país més gran del món. Segons el FactBook de la CIA, els majors recursos naturals del país són dipòsits de petroli, gas natural, carbó, magnesi, níquel, cobalt, zinc, or i urani. 

La major part del país té una densitat baixa de la població, sobretot a l'interior. Els grups de població apareixen en aglomeracions urbanes, a les parts més al nord i sud del país. La població total del país és de 18,51 milions d'habitants, segons el Banc Mundial. Kazakhstan va ser l'última de les repúbliques soviètiques a declarar la independència. Ara bé, l'octubre de 1990 va declarar la seva sobirania com una república dins de l'URSS. Però no va durar gaire. L'any 1991, va ser avortat un intent de cop d'estat a Moscou i després va caure la mateixa URSS. Finalment, el país va declarar la seva independència el 16 de desembre de 1991. 

Uzbekistan

La República de l'Uzbekistan també se situa a l'Àsia Central i fa frontera, entre altres països, amb el Kazakhstan. I juntament amb Liechtenstein és un dels dos únics països doblement aïllats del mar, és a dir, s'han de creuar com a mínim dues fronteres per arribar al mar, sempre que no es considerin com a mars i sí com a llacs el Caspi i el gairebé desaparegut Aral.

La major part de la població es concentra al braç més oriental del país i al sud també hi ha un gruix important de població. Els deserts de la part central i occidental són poc poblats, segons la CIA. A més, el país té certes especificitats com terratrèmols, inundacions, esllavissades, allaus i sequeres fortes. També és un exmembre de l'URSS.

Kirguizistan 

Es tracta d'un país molt muntanyós i tampoc té sortida al mar. El Kirguizistan destaca per la seva varietat cultural tot i que el seu terreny ple de muntanyes l'ha ajudat a preservar la seva cultura antiga. Durant molts anys ha estat un encreuament de diverses civilitzacions precisament perquè per allà passa l'anomenada Ruta de la Seda i altres rutes comercials. Va aconseguir la seva sobirania després de la desintegració de l'URSS l'any 1991.

La gran majoria dels habitants viuen a les zones rurals, tot i que es concentren grans quantitats de població al nord, a la capital Bixkek, i a Oix, a l'oest. La zona menys poblada és a l'est, i al sud-est, a les muntanyes de Tien Shan, segons la CIA.

Turkmenistan

Toca al Caspi, però és considerat també un estat sense sortida al mar. El desert de Karakum ocupa una gran part del país –de fet, el 80%– que té tres cursos fluvials importants. La capital i també la ciutat més poblada és Aixkhabad. I també va obtenir la seva independència de l'URSS l'octubre del 1991, quan es va dissoldre la Unió Soviètica.​

Com a recursos naturals importants, el país és ric en petroli, gas natural i sal.

Tadjikistan

La població del país es concentra a les cotes més baixes. Segons la CIA, el 90% de la població viu en valls i la densitat global augmenta d'est a oest. Oficialment el Tadjikistan és una república democràtica, però l'octubre passat quan es van celebrar eleccions, va guanyar-les per cinquena vegada consecutiva Emomali Rahmon amb el 91% dels vots. 

També s'hi concentren terratrèmols i el país pateix fortes inundacions.

Azerbaidjan

Si fem un saltet a l'altra banda del Caspi, trobem l'Azerbaidjan, país on acabarem la ruta d'aquesta setmana. L'any 1920 va passar a formar part de la Unió Soviètica fins a la seva dissolució l'any 1991.

La majoria de la població viu a Bakú, la capital, i als voltants. A banda de les zones més urbanitzades, la resta del país té una densitat distribuïda de manera força uniforme. 

I fins aquí el recull d'aquest dissabte. El cap de setmana que ve, més. 

 

 

Imatge principal: una bola del món orientada als països de l'Àsia Central i del Golf / Unsplash