De mica en mica, la Casa Reial britànica s'adapta al nou monarca després de la mort de la reina Elisabet II. El palau de Buckingham ha informat aquesta setmana que la veritable joia de la corona de la col·lecció de joies reials que es poden visitar a la Torre de Londres, la històrica corona de Sant Eduard, ha estat traslladada a una "ubicació no revelada" per ajustar-la al cap del seu nou amo: el rei d'Anglaterra Carles III. La modificació, que comportarà fer més gran la circumferència de la corona d'acord amb les mesures del crani del nou monarca, es fa en preparació de la cerimònia de coronació el 6 de maig de 2023, moment en el qual serà investit oficialment rei i guarnit amb la corona esmentada, el ceptre i l'orbe reials.
Engrandeixen la corona reial per Carles III
Després de la mort d'Isabel II a 96 anys el setembre passat, les diverses corones símbol del seu regnat passaran al seu fill i hauran de ser eixamplades per a adaptar-les a la seva talla. Per a això, serà necessari augmentar la seva circumferència i afegir unes quantes pedres precioses, el procés contrari que quan va ascendir al tron l'anterior sobirana i va heretar-la del seu pare, segons han descrit mitjans britànics. La corona de Sant Eduard té un valor econòmic i simbòlic gairebé incalculable. Està feta de vellut porpra i adornada amb 444 safirs, turmalines, ametistes, topazis i altres pedres precioses i semiprecioses. Pesa més de 2 quilos, i és per això que molts dels predecessors del rei Carles van decidir no portar-la en el seu moment. Amb tot, l'avi d'Elisabet II, Jordi V, va decidir reprendre la tradició i lluir-la a la seva cerimònia de coronació. La peça és icònica tant al Regne Unit com arreu del món i apareix en el blasó nacional del Regne Unit, el logotip de l'antiga empresa estatal de correus Royal Mail i els escuts de les Forces Armades, entre altres símbols nacionals. Malgrat el rebombori per les modificacions a la corona, el cert és que Carles només la portarà en el moment de ser coronat, perquè després la canviarà ràpidament per la corona imperial, la mateixa que coronava el fèretre d'Elisabet durant la capella ardent, que és una mica més lleugera.
Com serà la coronació de Carles III?
L'acte de coronació dels monarques del Regne Unit és un esdeveniment que pràcticament no ha variat des que se celebra. La tradició es remunta al 1066, des de la conquesta normanda d'Anglaterra, i s'ha fet sempre a l'Abadia de Westminster. Encara sobre l'acte que es prepara per coronar Carles III, des de Londres s'espera que la cerimònia sigui més modesta que la darrera que es va celebrar, que va ser la de la seva mare, Elisabet II, el 2 de juny de 1953, tot i que la seva ja va ser relativament modesta per la crisi que afrontava el país després de la Segona Guerra Mundial. "L'objectiu és que reflecteixi el seu desig d'aplicar certa austeritat a la reialesa britànica", va indicar Buckingham. Davant l'arquebisbe de Canterbury, el nou rei jurarà la seva intenció de regnar el país, així com ser el monarca dels altres 14 països en què és cap d'Estat. El llistat de nacions en què també és el rei la formen Antigua i Barbuda, Austràlia, les Bahames, Belize, el Canadà, Grenada, Jamaica, Nova Zelanda, Papua Nova Guinea, Saint Lucia, Saint Kitts i Nevis, Saint Vincent i les Grenadines, Salomó i Tuvalu. En el cas de la coronació de Camila, la litúrgia serà "molt semblant, però més senzilla" a la del seu marit. De fet, aquest procediment és habitual, excepte en els casos en què la monarca sigui una dona, quan aleshores el seu home no és coronat juntament amb ella per no eclipsar-la. Això, de fet, és el que va passar amb Felip d'Edimburg.