El primer classificat de la lliga de futbol xilena és el Club Deportivo Palestino, fundat el 1920. El nom podria fer ballar el cap a molts, però es tracta d'un club profundament connectat amb la comunitat palestina del país. Així, el club no només és un punt de referència al futbol xilè, sinó també un símbol de la diàspora palestina a tot el món. I és que el Club Deportivo Palestino va ser creat per membres de la comunitat palestina que vivien a Xile, un dels països amb una de les diàspores palestines més grans fora de la regió àrab. Els colors del club —vermell, verd i negre— no són només els del seu escut, sinó també els de la bandera de Palestina, reflectint així el sentiment de pertinença i connexió amb la terra natal. Aquesta elecció cromàtica ha estat fonamental per reforçar la identitat cultural i nacional del club, no només a Xile, sinó també entre la comunitat palestina mundial.

Els vincles del club amb Palestina
Els vincles amb Palestina, tal com descriuen des del club, són totals. De fet, constaten que la creació del club va ser el 1920, és a dir, 28 anys abans de la fundació de l'estat d'Israel, tal com expliquen des del mateix club en conversa amb ElNacional.cat. És per aquest motiu que el club està molt arrelat a Palestina. La distància, però, no és un problema i això és quelcom que agraeixen a les xarxes socials. "Hem pogut estrènyer molt el vincle", destaquen des de l'entitat. "Sabem que segueixen els partits des d'allà. Tenim 36 escoles de futbol, i n'hi ha tres a Palestina. Ramal·lah, Beit Jala i la de Gaza. Per raons òbvies, aquesta última no funciona ara mateix". Insisteixen que tant l'estadi com el túnel de vestidors estan plens de banderes palestines.
Palestino ha jugat contra la selecció de Palestina. Ho va fer per primera vegada el 2016, però també va jugar amb diversos clubs de Palestina. El 2015, un club palestí va fer la pretemporada a Xile i també hi van jugar diferents partits. "Palestino ha fet moltes incursions, gires amb futbol combatiu". Asseguren que esperen que la situació millori per poder tornar allà i jugar més partits.

Formació per als nous jugadors
Jugar al Palestino no és fer-ho en qualsevol club. Per aquest motiu, donen molt de pes a la identitat. "Ens agrada que sàpiguen què representen. Representen més que un equip, tot un poble. Aquest és el nostre lema, de fet. A l'estadi el tenim posat per diferents llocs, tant en àrab com en castellà. Per tant, treballem molt el tema de la identitat. Els fem xerrades informatives sobre l'actualitat, perquè entenguin què passa a Palestina i estan molt alerta". Destaquen que el 90% dels seguidors a les xarxes socials són de fora de Xile: món àrab, sud-est asiàtic... "quan pengem fotos o els etiquetem, guanyen seguidors d'altres zones del món i reben diferents interaccions. Així poden entendre molt millor com és la causa palestina".
Com afecta la guerra a Gaza a la plantilla?
Preguntats per com l'equip i la plantilla ha viscut i està vivint la guerra d'Israel a Gaza, constaten que "ha estat important i rellevant. Ha estat una situació que no ha deixat ningú indiferent". El club, però, continua funcionant de la manera més competitiva possible. En aquest sentit, ressalten que des del 7 d'octubre del 2023, quan va començar, els resultats han estat molt bons, tant nacionals com internacionals. Aquest fet, el de guanyar i els èxits esportius, han permès al club guanyar molta visibilitat. "Sempre fem que els jugadors surtin amb missatges, fem activacions solidàries".

Malgrat tot, no deixa de sorprendre que Xile tingui un club de futbol que es diu Palestino. Ara bé, cal posar sobre la taula que Xile és el país amb més palestins fora del món àrab. Des del club se senten molt contents perquè reben suport dins i fora del camp. Quan juguen partits en altres estadis, nacionals o internacionals, també noten aquest escalf.
Des del club, insisteixen que no han rebut hostilitats, però sí que en alguna ocasió, en jugar contra equips argentins, han rebut odi a través de les xarxes socials. "Ens titllen de terroristes. El terrorisme, però, ve de l'altra banda". "Hem rebut odi, però entenem que la cultura del poble argentí és més ofensiva o més violenta i és la cultura que tenen. Mai hem pres accions".

D'un equip amateur a un de professional
Al principi, tal com detallen des del club, només hi havia jugadors palestins. És per això que, durant la conversa, insisteixen que la seva història està molt lligada a Palestina. L'objectiu inicial era ajuntar els palestins a Xile i va funcionar durant molt de temps, com una institució amateur, fins a l'any 48, que va tenir lloc la Nakba. Aleshores, molts palestins, narren, van ser desplaçats. I l'acceptació a la societat els va empènyer a fer-se professionals. L'any 53 van pujar a la primera divisió xilena, i al 55 van guanyar el primer títol. A partir d'aquest moment, èxits esportius i reivindicació i identitat han anat sempre de bracet.