La guerra a Gaza ja fa més de sis mesos que dura. Milers de palestins, esgotats pels múltiples desplaçaments de la guerra, han tornat a la devastada ciutat de Khan Yunis, un dia després de la retirada de les tropes israelianes del sud de Gaza. Molts d'ells han fet el viatge a peu des de la ciutat de Rafah i van tenir dificultats per trobar cases perquè havien quedat completament arrasades. Familiars i veïns treballen encara per desenterrar cossos enterrats durant molt temps entre la runa. 

El dia que es complien sis mesos de l'inici de la guerra, Israel va retirar les tropes del sud de Gaza. Un fet que va sorprendre a molts. Alguns van creure que podria tractar-se de la fi dels combats d'alta intensitat a Gaza. La sortida d'aquest grup de l'exèrcit deixa només dues brigades israelianes dins de Gaza, encarregades de mantenir la separació física de la meitat nord i sud de la franja. 

Un vídeo de Khan Yunis de dilluns va mostrar un paisatge d'edificis de diversos pisos destrossats, algunes parets desfigurades per grafitis hebreus i gent enfilant-se per la runa. Amb prop del 55% dels edificis de la ciutat destruïts o danyats, per a molts que tornaven als seus barris, a la segona ciutat més gran de Gaza, l'experiència va ser emocionalment terrible. 

Una ciutat en ruïnes 

"Esperàvem trobar la casa o les seves restes o treure'n alguna cosa per cobrir-nos", va dir a l'AFP Qandil, de 46 anys, una de les persones que havien tornat a Khan Yunis. “No trobem la casa. A cada casa hi ha un màrtir, un ferit. Les paraules no poden descriure la magnitud de la devastació i el patiment que experimentem. Plorem histèricament en veure la sang”.

Muhammad Abu Diab, de 29 anys, ha dit "No en queda res. No ho puc suportar. Buscaré entre la runa fins que trobi roba per posar-me. Tornaré a viure al costat de les runes de casa meva encara que sigui en una tenda de campanya". Ahmad Abu al-Rish ha comentat a la mateixa agència que "tot són runes. Els animals no poden viure aquí, doncs, com se suposa que ho ha de fer un humà?".

La sobtada retirada d'Israel de la ciutat i del sud ha confós a tothom, després de mesos en què funcionaris han dit que la presència militar allà estava dissenyada per pressionar Hamàs perquè alliberés els ostatges israelians.

khan younis efe (2)
Efe

Una data per atacar Rafah

Benjamin Netanyahu ha assegurat que ja "hi ha una data" per a la invasió de Rafah, al sud de la Franja de Gaza —on milers de palestins s'hi han intentat refugiar després de l'inici de la guerra. En un vídeo d'aquest dilluns, el primer ministre d'Israel ha explicat que ha rebut informació detallada sobre les negociacions indirectes amb Hamàs al Caire per assolir un acord d'alto el foc i l'alliberament dels ostatges a l'enclavament palestí. Tanmateix, Netanyahu ha asseverat que la victòria "requereix entrar a Rafah i eliminar els batallons terroristes". "Passarà: hi ha una data", ha dit, sense especificar quan serà.

El primer ministre hauria respost així a les crítiques dels seus socis ultradretans al govern, Itamar Ben Gvir i Bezalel Smotrich —que en les últimes hores havien amenaçat el dirigent davant dels avenços en les negociacions i la retirada de tropes israelianes al sud de la Franja. "Si Netanyahu decideix finalitzar la guerra sense un assalt ampli a Rafah, no comptarà amb el mandat per servir com a primer ministre", ha arribat a dir Ben Gvir, líder del partit Poder Jueu i ministre de Seguretat Nacional.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!