La pandèmia de la Covid-19 no va aturar a 18 països de fer execucions el 2020, segons ha informat aquest dimecres Amnistia Internacional en el seu informe anual sobre la pena de mort. Tot i que hi va haver una tendència general de declivi, alguns països van seguir o van augmentar el nombre d'execucions realitzades, fet que l'informe titlla de "desconsideració de la vida humana" i destaca el context del 2020 on "l'atenció del món es va centrar a protegir les persones d'un virus mortal".
Els Estats Units van ser l'únic país del continent americà a executar durant el 2020. Al juliol, el Govern de Donald Trump va dur a terme la primera execució federal en disset anys i va matar deu homes en menys de sis mesos. L’Índia, Oman, Qatar i Taiwan també van reprendre les execucions.
A escala mundial, almenys 483 persones van ser executades durant l'any anterior (excloent els països que classifiquen les dades de la pena de mort com a secrets d'estat o per als quals es disposa d'informació limitada: Xina, Corea del Nord, Síria i Vietnam). Aquesta xifra, representa el nombre d'execucions més baixes, segons Amnistia Internacional, en almenys una dècada. Això representa una disminució del 26% en comparació amb el 2019 i del 70% respecte al màxim de 1.634 execucions del 2015.
Egipte triplica les execucions
Tot i aquesta tendència a la baixa, va haver-hi països que van augmentar l'ús de la pena de mort, és el cas d'Egipte, que va triplicar el nombre d'execucions anuals i es va convertir en el tercer botxí més freqüent del món el 2020. L'informe apunta que almenys 23 dels executats van ser condemnats a mort en casos relacionats amb violència política, després de processos "greument injustos marcats per confessions forçades" i altres greus violacions dels drets humans.
El país amb més execucions registrades va ser l'Iran (246), seguit d'Egipte (107), Iraq (45) i Aràbia Saudita (27). L'Iran, Egipte, Iraq i Aràbia Saudita van representar el 88% de totes les execucions conegudes el 2020.
Tot i això l'informe destaca que com que la Xina classifica el nombre total de les seves execucions i condemnes a mort com a secret d'Estat les xifres d'Amnistia Internacional no s'inclouen a la classificació, però "es creu" que milers de persones són executades cada any, cosa que el converteix de nou en el botxí més prolífic del món per davant d'Iran. També se subratlla que un home va ser condemnat a mort i executat "per reprimir" els delictes relacionats amb les mesures de prevenció de la Covid-19.