El pànic s’ha estès aquesta setmana a l’illa grega de Santorini a causa dels constants sismes que sacsegen la regió, amb terratrèmols de fins a 5 de magnitud a l'escala de Richter. A hores d’ara, fins a 11.000 persones, han abandonat la zona davant del risc que es puguin produir tremolors de més magnitud. A través de les xarxes socials s’han viralitzat les imatges de centenars de persones amuntegades davant del port per intentar embarcar en algun dels ferris amb destinació cap a Atenes. Altres han decidit dirigir-se cap a l'aeroport per trobar un lloc en algun dels vols extraordinaris que ofereixen dues aerolínies gregues. Les dades són molt rellevants, tenint en compte que a Santorini hi viuen al voltant de 25.000 persones, gairebé la meitat de les quals han fugit.

El temor dels experts és que en algun moment es puguin produir terratrèmols més potents, amb magnituds que oscil·lin entre 5,5 i 6, si bé no hi ha manera de predir un escenari concret. Les autoritats, per la seva banda, no han demanat de manera explícita l’evacuació de Santorini. Tot i això, com a mesura de precaució, el govern hel·lènic sí que ha paralitzat des de dilluns les classes i les obres i ha recomanat a la població que s'abstingui de participar en grans reunions o acostar-se a determinades àrees portuàries.

L'arxipèlag de les Cíclades, conformat per Santorini i altres illes adjacents, ha patit des de dissabte més de 50 sismes amb una magnitud superior a 4. Aquesta mateixa matinada de dimecres, els sismògrafs han detectat dos terratrèmols més amb només cinc minuts de diferència, segons l'Institut Geodinàmic d'Atenes. Mentrestant, el ministeri de Protecció Ciutadana ha reforçat els equips d’emergència a les zones més afectades. Els bombers treballen braç a braç amb els equips de rescat amb gossos de recerca, així com els treballadors de la companyia elèctrica, els quals poden fer funcionar grans generadors en cas d'una possible apagada després d'un fort sisme.

El primer ministre grec, el conservador Kyriakos Mitsotakis, ha demanat els habitants de Santorini que “mantinguin la calma”, al mateix temps que ha recalcat que “avui som una mica més optimistes, l'Estat confia en els científics”. D’altra banda, el mandatari ha presidit aquest dimecres una reunió a la seu de Protecció Civil per decidir els passos a fer i possiblement prendre més mesures per augmentar la precaució i la preparació de les autoritats.

Un futur imprevisible

La imprevisibilitat d’aquest fenomen provoca que sismòlegs i geòlegs apuntin cap a qualsevol possibilitat a l’hora de predir un possible final de les tremolors. El professor de Gestió de Desastres Naturals, Efthimis Lekkas, ha declarat a la premsa local que un gran terratrèmol d'una magnitud al voltant de 6 podria provocar que la tensió acumulada es dissipi i torni la calma a Santorini. Altres experts assenyalen que els sismes podrien durar setmanes o fins i tot mesos. Tot i això, tots els experts coincideixen en una cosa: no es pot excloure cap cas, fins i tot un terratrèmol de magnitud 7, semblant al que va sacsejar l'illa d'Amorgos el 1956 i va produir un tsunami que va causar la mort de 53 persones. Tampoc no es pot descartar amb certesa que aquests sismes despertin els dos grans volcans de la regió, el de la caldera de Santorini i el submarí de Kolumbo.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!