El 13 de març de 2013, Jorge Mario Bergoglio es va convertir en el primer papa llatinoamericà. El papa Francesc va començar el seu pontificat en un context molt difícil, després dels escàndols de pederàstia que van esquitxar la renúncia de Benet XVI. Per això, el papa Francesc ha fet de la lluita contra la pederàstia un dels pilars del seu procés modernitzador de l'Església catòlica que ja dura una dècada.
En arribar al "tron de Pere", el pontífex argentí va tenir clar que un dels seus objectius era la lluita contra la pederàstia al si de l'Església i l'escolta les víctimes, i va crear la Comissió Pontifícia per a la Protecció de Menors, a la qual recentment va exigir un informe anual sobre com procedeix la batalla contra els abusos.
Grans canvis a l'Església
"El principal canvi és la visió d'església, una Església que ha d'incloure tothom, no per a pocs i perfectes, una església que aspira a incloure: homosexuals, trans, divorciats, tornats a casar i, sobretot, una església que s'ha d'ocupar dels últims, els descartats, els migrants, els pobres, els ancians", afirma a Efe Elisabetta Pique, periodista argentina, biògrafa i amiga de Bergoglio. Canvis que han aixecat polsegura.
En aquesta dècada de Francesc, alguns temes han anat sorgint en els debats són, segons Pique, matèries encara pendents, com "el tema del diaconat de la dona i també potser alguns canvis en la moral sexual de l'Església catòlica".
Tanmateix, també es destaquen els grans canvis en la política econòmica de l'Església aquests darrers deu anys. Hi ha hagut una gran reforma de la gestió de les arques del Vaticà que havien estat objecte d'enormes irregularitats, com s'ha comprovat en diferents judicis, entre ells el que s'hi porta a terme mesos amb l'ex Substitut de la Secretaria d'Estat el cardenal Angelo Becciu com a principal acusat. Amb la creació de la Secretaria d'Economia, que gestionarà tot el patrimoni immobiliari i també els fons que abans estaven a disposició de la Secretaria d'Estat, el papa ha donat transparència i sobretot control als comptes, que finalment també són públics.
Sense por a posicionar-se en els conflictes internacionals: la topada amb Nicaragua
El papa Francesc ha estat molt vocal en les seves posicions sobre l'actualitat política internacional. Per exemple, ha denunciat la situació a Ucraïna des del principi de la guerra i s'ha ofert per intervenir si calia. Ara, Francesc ha obert un nou front: Nicaragua. Després que el papa hagi descrit com una "dictadura grollera" el règim d'Ortega a Nicaragua, un mes després de la condemna del bisbe nicaragüenc Rolando Álvarez a 26 anys i 4 mesos de presó, el govern nicaragüenc es planteja si trencar relacions amb el Vaticà.