El papa Francesc publicarà el pròxim 14 de gener la seva autobiografia, titulada Spera (Esperança), de la qual s’han pogut conèixer alguns episodis viscuts pel pontífex gràcies a un avançament del Corriere della Sera. Una de les revelacions que fa el papa argentí és que va ser l’objectiu de dos intents d’atemptat suïcida durant un viatge a l’Iraq l'any 2021, un acte terrorista que es va poder frustrar gràcies a la intervenció dels serveis d’intel·ligència britànics, segons relata ell mateix. El papa explica que, després d’aterrar a Bagdad en març del 2021, el van informar que dos terroristes tenien un pla per atemptar en un acte en el qual anava a participar, però que els serveis britànics van alertar la Gendarmeria vaticana i a policia iraquiana, que “va interceptar i fer volar” els atacants, un fet que el va "impactar molt", segons el seu propi testimoni.
Una visita desaconsellada
La visita del papa a l’Iraq es va considerar històrica. Va ser un viatge de tres dies que es va realitzar en plena pandèmia de la Covid-19 i que era la primera d’un cap de l’Església catòlica a l’Iraq. Tot i que “gairebé tothom” li va desaconsellar que fes aquell viatge a causa dels riscos per a la seva seguretat, el papa Francesc revela que va sentir que “havia de fer-lo” i va voler “arribar fins al final. Deia, gairebé familiarment, que necessitava anar a veure el nostre avi Abraham, l'avantpassat comú de jueus, cristians i musulmans".
Els dos kamikazes
El país patia una greu inestabilitat per culpa de la violència provocada per l’Estat Islàmic i altres grups jihadistes. El Papa recorda que el país encara patia les conseqüències de la pandèmia i seguia “evidenciant altíssims riscos de seguretat”. Segons relata, "fins i tot després de tota aquella devastació, el vent de l'odi no s'aturava. Em van avisar tan aviat com vam aterrar a Bagdad el dia anterior. La policia havia alertat la Gendarmeria vaticana (...) una jove terrorista suïcida es dirigia a Mossul per fer-se esclatar. I una furgoneta també havia sortit a tota velocitat amb la mateixa intenció”, rememora. "Quan l'endemà vaig preguntar a la Gendarmeria que sabia dels dos atacants, el comandant em va respondre lacònicament 'ja no hi són'. La policia iraquiana els havia interceptat i fet explotar. També això em va afectar molt, també aquest era un fruit enverinat de la guerra", lamenta.
Moments destacats de la visita
L’avançament de l’autobiografia del papa, que arribarà a les llibreries a principis d’any, es va realitzar amb motiu del seu 88 aniversari, el passat dimarts. La visita va comptar amb un extens operatiu de seguretat i durant la seva estança, el Papa va visitar indrets emblemàtics com Mossul, on va demanar als cristians iraquians que perdonessin les injustícies i se centressin en la reconstrucció. “Va ser una ferida al cor (...) una de les ciutats més antigues del món, plena d'història i tradicions, que havia vist la successió de diferents civilitzacions al llarg del temps i havia estat un emblema de la convivència pacífica de diferents cultures (...) semblava davant dels meus ulls una extensió de runes", relata.
📹VIDEO | En este lugar ISIS prometió conquistar Roma y cortarle la cabeza al Papa. Hoy Francisco llegó hasta Mosul para rezar por la paz y recordó que Dios es el Dios de la vida y no es lícito matar en su nombre. #PopeFrancisinIraq #PopeinIraq pic.twitter.com/kZLJRRDdxe
— ACI Prensa (@aciprensa) March 7, 2021
Altres moments destacats va ser la visita a la ciutat santa de l’islam, Nayaf, on es va reunir amb la seva màxima autoritat, l’aiatol·là Ali al-Sistani, per advocar pel diàleg entre religions. "Aquella trobada amb el Gran Aiatol·là Ali al-Sistani es preparava per la Santa Seu des de feia dècades, sense que cap dels meus antecessors aconseguís culminar-lo", reconeix Francesc. "L'aiatol·là em va rebre fraternalment a casa seva, un gest que a Orient és fins i tot més eloqüent que les declaracions o els documents, ja que significa amistat, pertinença a una mateixa família", comenta.
El encuentro del Papa Francisco y el Ayatolá Alí Al Sistani, es un hito en la contención de odios por diferencias, étnicas, raciales, religiosas y políticas; y es una decisión en los más altos niveles para construir convivencia, paz, respeto, reconocimiento y tolerancia. pic.twitter.com/gIcvIDDvjH
— @CarlosVelandiaJ (@carlosvelandiaj) March 7, 2021
L'incontro tra #PapaFrancesco e l'ayatollah #AlSistani nella città santa di Najaf. Un incontro di valore enorme, e che costruisce un ponte forte con gli sciiti che si riconoscono nei valori che Al Sistani sostiene legati alla riconciliazione nazionale pic.twitter.com/4LleNmdww2
— Antonio Spadaro (@antoniospadaro) March 6, 2021