Cinc anys després, el papa Francesc ha tornat aquest diumenge al centre de migrants a l'illa grega de Lesbos, i ha criticat la indiferència d'alguns països europeus davant de la situació que viuen els refugiats. "No deixem que el mare nostrum es converteixi en un desolador mare mortuum, ni que aquest lloc de trobada es torni un escenari de conflictes! Els suplico: aturem aquest naufragi de la civilització!", ha clamat des del nou camp de Kara Tepe davant prop 200 persones, representants dels refugiats, cooperants i també la presidenta grega, Katerina Sakelaropulu.

Després d'haver saludat afectuosament nombrosos migrants durant un recorregut a peu pel camp, el Papa ha llançat un llarg i dur missatge en el qual ha constatat que les migracions "són un problema del món", "una crisi humanitària que concerneix a tots", però de la que ningú no sembla ocupar-se, malgrat que "estan en joc persones, vides humanes." "Soc aquí per dir-los que soc a prop de vostès; soc aquí per veure els seus rostres, per mirar-los als ulls: ulls plens de por i d'esperança, ulls que han vist la violència i la pobresa, ulls solcats per massa llàgrimes," ha manifestat en començar el seu discurs adreçant-se als refugiats.

El Papa va insistir molt a visitar de nou Lesbos durant el seu viatge a Grècia per tornar a posar el focus en la qüestió migratòria, encara que la situació del nou camp, en el qual viuen prop de 2.200 persones, gairebé el 70% afganesos i un terç d'ells menors, és una mica millor que el que va visitar el 2016 i que va arribar a allotjar més de 10.000 persones.

El Papa conversa amb una refugiada al campament de Lesbos / Efe

Mirar cap a un altre costat

Durant la seva intervenció, Francisco ha advertit que "com ens ensenya la història, tancaments i nacionalismes porten a conseqüències desastroses" i ha criticat que "es delegui sempre als altres la qüestió migratòria, com si a cap no li importés i fos només una càrrega inútil que algun es veu obligat a suportar". El pontífex ha fet una crida per no mirar cap a cap altre costat: "no reneguem de la humanitat que ens uneix, que fem nostres les seves històries i no oblidem els seus drames"."No ens escapem ràpidament de les crues imatges dels seus petits cossos sense vida a les platges", ha exclamat recordant els nens morts en els naufragis.

Assegut en una gran i simple carpa blanca, com les muntades per als migrants, amb el mar com a fons, el papa va lamentar que la Mediterrània s'estigui convertint en "un fred cementiri sense làpida" i "un mirall de mort". Segons l'Organització per a les Migracions (OIM), des de començament d'any es calcula que 1.600 migrants van morir en el seu intent d'arribar a Europa a través de la Mediterrània, mentre que són 23.000 des de 2014.

Càrrega contra països europeus

Per al Papa, poc ha canviat sobre la qüestió migratòria des que fa cinc anys va venir a l'illa de Lesbos: "A Europa hi continua havent persones que persisteixen a tractar el problema com un assumpte que no els incumbeix. És tràgic". "És trist sentir que l'ús de fons comuns es proposa com a solució per construir murs i filferros" i que "encara que els temors i les inseguretats poden ser comprensibles", "no és aixecant barreres com es resolen els problemes i es millora la convivència".

Es referia el pontífex a la petició d'Àustria, Bulgària, Xipre, República Txeca, Dinamarca, Estònia, Grècia, Hongria, Lituània, Letònia, Polònia i Eslovàquia a la Comissió Europea, perquè se'ls permeti recórrer al finançament europeu per construir barreres físiques per aturar als migrants.



Imatge principal, el Papa Francisco durant la seva estada en un camp de refugiats en illa de Lesbos / Efe