El Papa Francesc ha aprovat una modificació del Catecisme en la que es declara "inacceptable" la pena de mort i plasma el compromís de l'Església amb l'abolició d'aquesta pràctica a tot el món, ha anunciat aquest dijous el Vaticà. El prefecte de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, Luis Ladaria Ferrer, ha estat l'encarregat de presentar aquest canvi de l'article 2.267 del Catecisme, el llibre doctrinal del Catolicisme.
En el nou text se subratlla que "l'Església ensenya, en vista de l'Evangeli, que la pena de mort és inadmissible, perquè atempta contra la inviolabilitat i la dignitat de la persona, i es compromet amb determinació a la seva abolició a tot el món".
El canvi arriba després que "durant molt temps el recurs a la pena de mort per part de l'autoritat legítima, després d'un degut procés, va ser considerat una resposta apropiada per a la gravetat d'alguns delictes i un mitjà admissible, encara que extrem, per a la tutela del bé comú," es llegeix.
Tanmateix el "reescriptum" reconeix que "avui és cada vegada més viva la consciència que la dignitat de la persona no es perd ni tan sols després d'haver comès crims molt greus" i "s'ha estès una nova comprensió sobre el sentit de les sancions penals per part de l'Estat".
D'altra banda, "s'han implementat sistemes de detenció més eficaços, que garanteixen la necessària defensa dels ciutadans, però que, alhora, no li treuen al reu la possibilitat de redimir-se definitivament." D'aquesta manera Francesc, que sempre s'ha mostrat contrari a la pràctica de la pena capital, que ha qualificat d'"humiliant", ha canviat la postura de l'Església, recollida en un Catecisme promulgat el 1992, durant el pontificat de Joan Pau II.
En aquella versió se subratllava que "l'ensenyament tradicional de l'Església no exclou, suposada la plena comprovació de la identitat i de la responsabilitat del culpable, el recurs a la pena de mort si aquesta fos l'únic camí possible per defensar eficaçment de l'agressor injust les vides humanes".
En el text, també en el Compendi de Benet XVI de 2005, es reconeixia que "si amb els mitjans incruents n'hi ha prou per protegir i defensar de l'agressor la seguretat de les persones, l'autoritat es limitarà" als mateixos. Alhora, indicava que "els casos en els quals sigui absolutament necessari suprimir el reu succeeixen molt rares vegades, si és que ja en realitat es donen alguns".
Una petita porta oberta a la tolerància davant de la pena de mort tancada ara per la versió del pontífex argentí.
Per presentar la modificació el canvi doctrinal, Ladaria va enviar una carta als bisbes de tot el món en la qual subratlla que el nou desenvolupament "descansa principalment en la consciència cada vegada més clara a l'Església del respecte que es deu a tota vida humana".
D'altra banda va defensar que la nova formulació "vol ser un impuls per a un compromís ferm, fins i tot a través d'un diàleg respectuós amb les autoritats polítiques, perquè s'afavoreixi una mentalitat que reconegui la dignitat de cada vida humana". I es creuen les condicions que permetin eliminar en l'actualitat la institució jurídica de la pena de mort "allà on encara està en vigor".
Les execucions disminueixen a tot el món
Amnistia Internacional recull al seu informe de 2017 sobre la pena de mort al món que, al terme de l'any, 106 països ja havien abolit aquesta pràctica en la llei per a tots els delictes i 142 havien acabat amb ella en les seves legislacions o a la pràctica.
D'altra banda es constatava que les execucions havien disminuït fins a les 993 en un total de 23 països: un 4% menys respecte a 2016 i una reducció del 39% en comparació amb 2015, un any que, amb 1.634 execucions, va registrar la xifra més abundant des de 1989.
La majoria de les execucions van tenir lloc, per aquest ordre, a la Xina, l'Iran, l'Aràbia Saudita, l'Iraq i el Pakistan, i els mètodes més freqüents van ser la decapitació, la forca, la injecció letal o la mort per arma de foc. L'organització també va constatar menys condemnes a mort, un total de 2.591 a 53 països, "un descens considerable" davant les 3.117 sentències de 2016.
Una tendència a la baixa en un món en el que l'any passat, i malgrat l'abolició normativa i la reducció de les execucions, encara hi havia almenys 21.919 persones condemnades a la pena capital.
Al món es van utilitzar durant 2017 els següents mètodes d'execució: decapitació, penjament, injecció letal i mort per arma de foc, i a l'Iran es van dur a terme execucions públiques, com a mínim 31.