Les autòpsies realitzades a 15 paramèdics i personal d'emergències civils palestins que van ser assassinats per les forces israelianes a Gaza mostren que van rebre trets a la part superior del cos amb “intenció de matar”, segons la Mitja Lluna Roja Palestina, que exigeix una investigació internacional sobre l'atac. Els assassinats van tenir lloc al sud de la Franja de Gaza el 23 de març, dies després d'una renovada ofensiva israeliana al territori governat per Hamàs, i van provocar la condemna internacional.
Els resultats de les autòpsies se sumen a un cos d'evidència creixent que contradiu marcadament el relat d'Israel sobre l'incident, incloent-hi imatges de vídeo que mostren que els vehicles viatjaven amb fars davanters i llums vermelles intermitents que els identificaven, amb personal que portava armilles d'alta visibilitat, en el moment en què van ser disparats.
Alemanya, un dels aliats més propers d'Israel a la UE, va exigir dilluns una investigació urgent de l'incident. "Hi ha preguntes molt importants sobre les accions de l'exèrcit israelià en aquest moment", va declarar el portaveu del Ministeri d'Afers Estrangers, Christian Wagner, després de la publicació del vídeo. "És urgent que s'investigui i es rendeixin comptes als perpetradors", va afirmar, afegint que una investigació exhaustiva de l'incident seria "una qüestió que, en última instància, afecta la credibilitat de l'Estat constitucional israelià".
Enterrats prop del tiroteig
Entre els morts hi havia vuit empleats de la Mitja Lluna Roja, sis membres de l'agència de defensa civil de Gaza i un empleat de l'agència de l'ONU per als refugiats palestins. Els cossos van ser trobats més tard enterrats a prop del lloc del tiroteig a la zona de Tal al-Sultan de la ciutat de Rafah, i l'oficina de l'ONU per a la coordinació d'assumptes humanitaris va descriure com una fossa comuna. Les Forces de Defensa d'Israel (FDI) van dir inicialment que els seus soldats “no van atacar aleatòriament” cap ambulància, insistint que van disparar contra “terroristes” que s'acostaven a “vehicles sospitosos”.
El tinent coronel Nadav Shoshani va dir que les tropes van obrir foc contra vehicles que no tenien autorització prèvia de les autoritats israelianes i que tenien els llums apagats, una declaració contradita per un vídeo recuperat del telèfon mòbil d'un dels morts.
Les Forces de Defensa d'Israel (FDI) van modificar posteriorment la seva versió i van admetre que la seva versió anterior havia estat errònia. Diumenge van afirmar que almenys sis dels metges estaven vinculats a Hamàs, però no van aportar proves. Cap dels morts estava armat. Dilluns va dir que la seva investigació inicial sobre els assassinats havia demostrat que l'incident va passar “a causa d'una sensació d'amenaça”, i va afirmar que sis militants de Hamàs havien estat a prop. El cap de l'exèrcit israelià, tinent general Eyal Zamir, va ordenar una investigació més profunda de l'atac després de completar la inicial.
Autòpsia als paramèdics
El president de la Mitja Lluna Roja a Cisjordània ocupada per Israel, Younis al-Khatib, va declarar a la premsa a Ramal·lah: "S'ha realitzat una autòpsia als màrtirs de la Mitja Lluna Roja i dels equips de defensa civil. No podem revelar tot el que sabem, però diré que tots els màrtirs van rebre trets a la part superior del cos amb intenció de matar". Va demanar una investigació internacional sobre els assassinats, que les Forces de Defensa d'Israel van anunciar per separat que estaven investigant.
"Per què van amagar els cossos?", va preguntar Khatib a les forces israelianes implicades en l'atac. "Instem el món a formar una comissió internacional independent i imparcial que investigui les circumstàncies de l'assassinat deliberat dels treballadors de les ambulàncies a la Franja de Gaza. "Ja no n'hi ha prou de parlar de respecte al dret internacional i la Convenció de Ginebra. Ara s'exigeix a la comunitat internacional i al Consell de Seguretat de l'ONU que apliquin les sancions necessàries contra tots els responsables".