Si hi ha una cosa que tots els parisencs i, en general, tots els francesos volen que els turistes sàpiguen abans d'arribar a les seves ciutats pels Jocs Olímpics o per, simplement, fer turisme, és una paraula de set lletres: "bonjour". Saber dir "hola" en francès pot semblar obvi, però els experts afirmen que l'altra paraula és el pas essencial si el que es vol és causar bona impressió. "Si vas a França i no comences totes les teves interaccions amb un 'bonjour', és possible que t'emportis una sorpresa una mica desagradable", ha dit a la CNN Elisabeth Guentte, que comparteix regularment consells sobre idiomes i coneixements culturals, ensenyant tant a França com als EUA. I, segons sembla, els francesos ho subscriuen. Per demanar ajuda, encara que la paraula 'disculpi' podria ser una bona manera i acceptable de cridar l'atenció d'algú, a França es considera massa brusc.
Respectar les altres cultures
Començar amb un 'bonjour', segons sembla, ja canviarà l'experiència. "Aquesta és la norma número u". I aquesta norma s'aplica siguis on siguis: registrant-se en un hotel, comprant una barra de pa o fent una reserva en un restaurant, segons diu Marie de Tilly a la mateixa cadena nord-americana, una entrenadora d'etiqueta francesa amb clients com Chanel i Cartier. "Si no dius 'bonjour' el personal del restaurant no s'esforçarà massa per reservar-te una taula. Aquesta és la clau", ha destacat. Guenette, per altra banda, ha exposat que la mateixa expectativa s'aplica si simplement ingresses a una botiga, encara que només estàs buscant records casualment i no necessàriament buscant ajuda del personal.
"Aquesta és una diferència amb la cultura nord-americana", diu Guenette. A França, "qualsevol botiga on entris i puguis veure la gent que hi treballa, has de saludar-los". I no només a França. A Catalunya, normalment, la gent també saluda, segons sembla, a diferència dels nord-americans.
Com que "hola" és essencial per començar amb el peu dret una conversa, saber acomiadar-se és igualment important. Això és "au revoir" és el més comú, però si s'ha de canviar, també es pot dir "bonne journée" (que tingueu un bon dia) o "bonne soirée" (que tingueu una bona nit) si és vespre. Segons Guenette, parlar unes quantes paraules en francès et pot salvar o pot fer caure en gràcia només d'entrada. Això, però, no passa només a França. Generalment, encara que siguis turista i estiguis de pas, els locals d'arreu del món agraeixen i estan contents que els diguis un parell de paraules en el seu idioma. "Saber una mica de francès (o qualsevol altre idioma) per començar les teves converses demostra que estàs respectant la seva cultura", assegura.