Cap de setmana intens i protagonitzat per Vladímir Putin i Ievgueni Prigojin, el cap del grup de mercenaris Wagner. La intensitat, però, continua. Divendres, el cap de Wagner va acusar l'exèrcit rus d'haver atacat amb míssils els seus mercenaris i va prometre castigar els culpables. El que podria haver estat un intent d'assalt al Kremlin, un atac a Putin o bé al ministre de Defensa rus, Serguei Xoigú, molt qüestionat, però avalat pel líder rus, ha quedat en una rebel·lió a mitges. Dissabte es va fer públic que el líder del grup paramilitar s'exiliarà a Bielorússia i no serà processat penalment a Rússia, segons va informar el Kremlin. Unes informacions que caldrà esperar una mica per acabar de veure si, d'una banda, són reals, i de l'altra, en quina posició queda Putin davant de tot plegat. Prigojin ha liderat la revolta del seu grup de mercenaris contra el govern rus després d'haver estat repetidament crític amb l'estratègia del Ministeri de Defensa a Ucraïna. I, per ara, n'ha quedat impune. Aquest fet deixa més preguntes que respostes i també algunes afirmacions clares.

Vladímir Putin: tocat de mort o més perillós que mai?

Les paraules de Putin sonaven "buides i repetitives"

"Sobretot, crec que la rebel·lió de Prigojin il·lustra la debilitat de Putin i amb ella els creixents cismes al sistema de Putin", destaca en conversa amb ElNacional.cat el director del Centre Havighurst d'Estudis Russos i Postsoviètics de la Universitat de Miami, Stephen Norris. "Uns dels aspectes més interessants de tot l'assumpte va ser que Prigojin va dir la veritat sobre la guerra al seu vídeo: va dir que no tenia res a veure amb la suposada guerra de l'OTAN, Occident o Ucraïna contra tots els parlants de rus; en canvi, ha dit que la guerra va començar per subjugar a Ucraïna i fer que el seu règim polític s'assemblés al de Moscou". 

A més, Norris ho té clar. "Putin, al seu discurs a la nació, pronunciat dissabte al matí, va repetir les seves mentides sobre la guerra que anava contra els neonazis i l'agressió occidental". En aquest sentit, sentencia: "Les seves paraules van sonar buides i repetitives. Les de Prigojin, malgrat la seva crua fanfarroneria, sonaven més veraces". 

S'ha especulat també amb com de tocada ha quedat la imatge del líder rus a conseqüència de la rebel·lió. "Putin semblava dèbil perquè, a banda del discurs, no se l'havia vist enlloc. Els rastrejadors de vols van veure que l'avió del president va volar de Moscou fins a Tver. Tot i que el Kremlin ho nega", constata. Per tant, tot semblaria indiciar que Putin sí que va marxar de la capital. 

"Putin semblava dèbil"

Està clar, doncs, que la rebel·lió interna que Putin ha catalogat d'intent de guerra civil a Rússia ha debilitat la figura del líder rus. "Putin semblava dèbil perquè Prigojin i el grup Wagner van ser importants gràcies a Putin. La rebel·lió de Prigojin, com a mínim pel que podem dir uns dies després que hagi acabat, exposa una bretxa entre un dels vassalls de Putin i un altre, el ministre de Defensa Xoigú. Un altre vassall, l'home fort de Txetxènia Ramzan Kadírov, va fer una crida a aturar la marxa de Prigojin. Com han destacat diversos analistes i comentaristes, la rebel·lió sembla suggerir que aquests vassalls ara competeixen per una Rússia posterior a Putin. Aquest podria ser el llegat durador de tot l'assumpte: un senyal del que vindrà". 

 

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin, en una reunió a Moscou / Efe