El Brexit separa famílies? Al premier britànic, com a mínim, potser l'allunya del seu progenitor. Stanley Johnson, el pare del primer ministre britànic i una dels principals cares del Brexit, Boris Johnson, ha iniciat el procediment per obtenir la nacionalitat francesa i assegura a la premsa d'aquest país sentir-se europeu: "No és qüestió de fer-me francès. Si ho entenc bé, ja ho soc. La meva mare va néixer a França, la seva mare era francesa i el seu avi també. Per a mi és una qüestió de reclamar el que ja soc i per això estic content".

En declaracions amb un perfecte francès a l'emissora francesa RTL, Stanley tira dels seus avantpassats per trencar amb les conseqüències del Brexit, votat de forma democràtica. El pare de Johnson és escriptor i un antic eurodiputat conservador que remarca que sempre serà europeu: "No podem dir als anglesos: no sou europeus. Europa sempre serà més que el mercat comú i la Unió Europea", va defensar Stanley Johnson el dia abans de la formalització de la sortida del Regne Unit del bloc europeu, però va reclamar que "tenir un vincle amb la Unió Europea és important".

A les antípodes es troba el fill. L'euroescèptic primer ministre, que ha fet del seu lema 'Get Brexit done' la seva bandera, ha tingut diferències dins la seva pròpia família sobre la separació amb Brussel·les. El seu pare, de 80 anys, va votar en contra del Brexit i els seus germans, la periodista Rachel Johnson i el també polític Jo Johnson, han manifestat també el seu desig que el Regne Unit segueixi formant part de la Unió Europea. 

Brexit enllestit

El Regne Unit abandona oficialment l'òrbita de la UE, després d'un enllaç de 48 anys sovint tens amb el projecte europeu. La Cambra dels Comuns del parlament britànic va aprovar dimecres l'acord comercial i de cooperació entre el Regne Unit i la Unió Europea pactat arran del Brexit per 521 vots a favor i 73 en contra.

El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha assegurat abans del debat que amb el pacte de relacions entre Londres i Brussel·les, els britànics obren "un nou capítol" en la seva història i recuperen el "control" sobre les seves lleis i el "destí nacional". Els laboristes han votat a favor del pacte per evitar l'alternativa, un Brexit dur. "Un acord fluix és millor que un no-acord", ha dit el líder laborista, Keir Starmer. Els independentistes escocesos hi han votat en contra, assegurant que lluitaran per tornar a la UE a través de la independència.