Canvi en la política demogràfica de la Xina: les parelles podran tenir fins a tres fills. La mesura adoptada pel govern de Pequín pretén estimular la natalitat, després d’anys de davallades. Es posa fi així a la prohibició de tenir més de dos fills, vigent des del 2016.

El canvi ha estat anunciat durant una reunió del politburó presidida per Xi Jimping, tot i que encara no s’ha concretat quan entrarà en vigor. El cert és que el país més poblat del món ha registrat en els darrers anys una caiguda constant i sostinguda de la natalitat.

Caiguda del 18%

L’Oficina Nacional d’Estadística de la Xina va informar mitjans de maig que si bé el nombre de naixements havia pujat al llarg del 2020, havia caigut respecte a l’any anterior per quart any consecutiu. L’any 2020 la població total de la Xina era de 1.412 milions, quan l’any anterior era de 1.400. Es van registrar 12 milions de naixements, molt per sota dels 14,65 milions del 2019. La davallada ha estat del 18%.

Des del 2016 es va aixecar la política del fill únic / Efe

Política del fill únic

L’any 2016 i per tal d’augmentar la natalitat es va posar fi a la política del fill únic, que va estar en vigor des del 1979 amb l’objectiu de frenar el creixement demogràfic impulsat sota el primer president de la República Popular de la Xina, Mao Zedong. Llavors es va permetre a les parelles tenir fins a dos fills.

El resultat de l’aixecament de la política del fill únic no ha tingut, però l’efecte buscat, ja que no s’ha aconseguit augmentar els naixements. L’elevat cost de la vida a les ciutats xineses ha portat a moltes parelles a desistir de formar una família.

Compromisos

En el comunicat difós per les autoritats xineses, el govern sosté que la mesura garantirà que s'aconsegueixi un "desenvolupament econòmic d'alta qualitat", al mateix temps que busca "mantenir la seguretat nacional i l'estabilitat social". Hi ha el compromís, afegeixen de reduir la despesa de les famílies en educació i millorar les baixes per maternitat.

Entre algunes minories ètniques ja era possible concebre tres fills, cosa que no se'ls aplicava als han, l'ètnia majoritària al país. La norma dels dos fills havia portat a moltes dones a l'avortament forçat. També s'han imposat multes milionàries per incompliments de la norma.

 

Imatge principal, una parella xinesa passeja amb els seus dos fills / Efe