Els agricultors francesos van iniciar aquest dilluns a la tarda el 'setge' a algunes de les principals vies d'accés a París, entre advertències del govern perquè aquesta acció sigui limitada i no perjudiqui la vida dels ciutadans. Els agricultors han passat la nit a les carreteres i aquest dimarts al matí, tal com es pot veure a les càmeres que registren el trànsit en temps real, els principals accessos a la capital francesa estan bloquejats:

El trànsit a París aquest dimarts a les 8:15 h

Centenars de tractors van començar a bloquejar des de primera hora de la tarda d'aquest dilluns algunes de les autopistes i carreteres nacionals que porten a la capital, encara que també ho van fer en altres grans ciutats, com Marsella o Lió. "Pressionar París és pressionar el Govern", va assenyalar de forma clara a EFE Maxime Lievin, tresorer de la secció regional del sindicat agrícola FNSEA, el principal del país, des d'un lloc de bloqueig a Jossigny, que tanca al trànsit l'autopista A4, que uneix París amb la resta del país.

Aquí, com en altres bloquejos, els agricultors han portat envelats, barbacoes i equips d'il·luminació per passar la nit i, com diuen ells, tot el temps que faci falta.

Els agricultors passant la nit als voltants de París / foto: EFE

"Línies vermelles" del govern

El ministre de l'Interior, Gérald Darmanin, va dir ja des de diumenge que no hi haurà "intervenció" contra els talls limitats de carreteres, però va deixar clar que hi ha "línies vermelles" que els agricultors no poden passar: no es toleraran bloquejos al mercat de Rungis, el més gran d'Europa, o als aeroports de la capital.

Des d'aquest dilluns al matí hi ha, una unitat antiavalots de la Gendarmeria equipada amb tanquetes protegeix Rungis (al sud de París), on s'assorteixen de productes frescos els comerciants i restaurants de tota la regió de la capital, que té més de 12 milions d'habitants.

Gran mobilització policial

En total, uns 15.000 policies de diferents cossos estan mobilitzats per tot el país per tenir sota control aquesta protesta, que està sent permesa des que va començar fa gairebé dues setmanes amb el bloqueig de l'autopista A64 al sud del país el passat dia 18. Un comboi de tractors va partir ahir al matí de la meridional ciutat d'Agen amb l'objectiu declarat d'intentar bloquejar el mercat de Rungis, encara que al ritme d'aquests vehicles no arribaran fins a la nit d'aquest dimarts, com a mínim.

Els agricultors clamen per mesures tant a nivell nacional com de la Unió Europea per rendibilitzar les seves explotacions, reduir la burocràcia i agilitar els tràmits administratius. Entre altres punts, demanen l'eliminació del guaret obligatori imposat des de Brussel·les, que es compleixi la llei que obliga la indústria agroalimentària a pagar preus justos o un nou sistema més àgil per cobrar a temps (i no amb més d'un any de retard) la subvenció al gasoil agrícola.

Sobretot, afirmen ser víctimes d'una competència deslleial, ja que creuen que molts dels productes que entren de l'exterior no estan obligats a complir les mateixes exigències sanitàries i ambientals que ells han de respectar, alguna cosa del que culpen a la Unió Europea (UE) i al Govern francès.

Noves mesures de l'Executiu des d'aquest dimarts

El primer ministre, Gabriel Attal, va celebrar dilluns una reunió d'un grup reduït del Govern, al terme del qual la portaveu de l'Executiu, Prisca Thevenot, va anunciar que hi haurà nous anuncis ja des d'avui dimarts i en els propers dies. Els líders dels principals sindicats agrícoles es van reunir la passada nit amb Attal al Palau de Matignon en un intent d'avançar-los algunes de les noves mesures. Attal podria fer-ho en el seu discurs de política nacional previst per a aquest dimarts davant del ple de l'Assemblea Nacional.

La protesta es va accelerar dilluns després que les mesures anunciades per Attal divendres passat, en el departament d'Alta Garona on va començar la protesta, han estat considerades insuficients pels diferents sindicats agrícoles, que han decidit augmentar la pressió sobre l'Executiu.

Un assumpte prioritari per a Macron

Paral·lelament a les mesures nacionals, l'Elisi ha dit que el president Emmanuel Macron plantejarà a la presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, una sèrie de canvis en la política agrària comuna, en particular sobre l'obligació de deixar en guaret un 4 % de les seves terres.

A més, França també vol posar límits a l'entrada de certs productes ucraïnesos, en particular pollastres, ous i sucre, que es van autoritzar, sense aranzels i sense les regles pròpies de la UE com a mesura de suport a Kíiv per la invasió russa d'Ucraïna. Macron formularà aquestes peticions durant el Consell Extraordinari que tindrà lloc dijous vinent a Brussel·les.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!