El Parlament Europeu ha rebutjat aquest dimecres mencionar Gibraltar en la seva resolució sobre el Brèxit, que s’ha aprovat per àmplia majoria amb 516 vots a favor, 133 en contra i 50 abstencions.
Aquesta esmena havia estat impulsada per tres eurodiputats britànics, una laborista, un conservador i un euroescèptic, i comptava amb el suport, d’ERC el PDeCAT i de parlamentaris dels Verds i l’Esquerra Unitària. Els eurodiputats pretenien incloure Gibraltar en el punt “N” de la resolució, on es recorda que igual que es fa amb Escòcia i Irlanda del Nord, “una gran majoria” dels ciutadans van votar a favor de quedar-se a la UE, però la cambra ho ha acabat tombant amb la majoria de populars, socialistes i liberals.
Gibraltar sí que es menciona a l’esborrany de negociacions del Consell, on es dóna poder de veto a Espanya sobre qualsevol decisió que afecti el penyal. Durant el debat d’aquest dimecres sobre la resolució, els líders dels grups parlamentaris han destacat que la UE ha de promoure la seva pròpia unitat durant les converses i defensar els interessos dels 27 estats membres que es queden al club. En aquest sentit, el cap de files del partit popular europeu, Manfred Weber, s’ha posicionat al costat d’Espanya en la qüestió de Gibraltar.
El text aprovat
La resolució sobre el Brèxit aprovada aquest dimecres al Parlament Europeu marca el posicionament de la cambra en les negociacions. Els eurodiputats hauran de donar el seu vist-i-plau a l’acord final que assoleixin el Regne Unit i el Consell Europeu sobre el Brèxit.
Els parlamentaris asseguren en la resolució que cal “garantir una sortida ordenada del Regne Unit de la Unió Europea” a través d’unes negociacions conduïdes amb “bona fe i total transparència”. El text destaca que una de les prioritats és oferir “estabilitat legal” als ciutadans europeus perquè puguin tenir una “visió clara” del seu futur. A més, estipula que el Regne Unit haurà de pagar una quantitat de diners a la UE quan surti del club garantint els seus “compromisos legals”.
“Ara saben molt bé el posicionament del Parlament, quines són les línies vermelles, i es poden tenir en compte en les negociacions”, ha dit el negociador de la cambra en les converses, el belga Guy Verhofstadt. “És una resolució coherent i completa, que prioritza els interessos dels ciutadans”, ha afegit, avisant que no es poden “tocar els Acords de Divendres Sant”, ni les “quatre llibertats de la UE” ni el mercat únic.
“Som molt ferms amb les autoritats del Regne Unit perquè no podem acceptar que un estat de fora de la UE tingui una millor situació que els de dins”, ha advertit, remarcant, però, que són “generosos, positius i oberts cap als ciutadans britànics”. En aquest sentit, ha dit que el Parlament Europeu vol que el problema de residència dels europeus que viuen al Regne Unit i els britànics que viuen a la UE “es resolgui immediatament”.