El Parlament de Geòrgia ha votat a favor d'anul·lar un veto presidencial a la controvertida llei d'“influència estrangera”, una mesura que està a punt de descarrilar les aspiracions de molts georgians a la UE a favor de vincles més estrets amb Moscou. El divisiu projecte de llei, que exigeix ​​que les organitzacions de la societat civil i els mitjans de comunicació que reben més del 20% dels seus ingressos de l'estranger es registrin com a “organitzacions al servei dels interessos d'una potència estrangera”, va ser aprovat pel parlament a començaments d'aquest mes.

La presidenta, Salomé Zourabichvili, va vetar posteriorment la llei, que segons ella i altres crítics es basa en un projecte de llei rus de 2012 utilitzat per reprimir els grups prooccidentals. Però aquest dimarts, el parlament georgià, controlat pel partit governant Somni Georgià, ha votat a favor d'anul·lar el seu veto, preparant el terreny perquè el president firmés el projecte de llei els pròxims dies.

Oposició al projecte de llei

Milers d'opositors al projecte de llei es van manifestar davant de l'edifici del parlament dimarts a la tarda, onejant banderes de Geòrgia i de la UE. Zourabichvili es va dirigir a la multitud per videoconferència i va preguntar: “Volem un futur europeu o una esclavitud russa?” Va fer una crida als manifestants a mobilitzar-se en el període previ a les eleccions d'octubre, dient: “Avui esteu enfadats, no? Enfadeu-vos, però mans a l'obra. La qüestió és que ens hem de preparar, en primer lloc, per a un veritable referèndum”.

La UE ha dit que la llei serà un obstacle per a l'adhesió del país al bloc, un objectiu que té el suport del 80% de l'electorat. En un comunicat dimarts a la nit, la UE ha dit que “lamenta profundament” la votació per anul·lar el veto i que estava considerant totes les opcions. "La UE ha subratllat repetidament que la llei adoptada pel parlament georgià va en contra dels principis i els valors fonamentals de la UE", ha destacat.

Geòrgia podria perdre l'estatus de candidat?

La UE va oferir a Geòrgia l'estatus de candidat el desembre passat, al mateix temps que va assenyalar que Tbilisi necessitava implementar recomanacions polítiques clau perquè els seus membres avancessin. En resposta a la votació de dimarts, Gabrielius Landsbergis, ministre d'Afers Estrangers lituà, ha dit: “Un dia molt trist per a Geòrgia i la resta d'Europa. L'aprovació d'aquesta llei deixa efectivament en suspens l'adhesió de Geòrgia a la UE, sense cap benefici per a ningú”.

La legislació ha tret centenars de milers de persones als carrers de la capital, Tbilisi, els últims mesos. Acusen el governant partit Somni Georgià de tractar de calumniar les veus dissidents com a traïdores i bloquejar les aspiracions del país de ser membre de la UE.

Fa només uns dies, la UE advertia que prendria mesures dràstiques en cas que el parlament de Geòrgia aprovés el projecte de llei sobre "agents estrangers". Un alt funcionari de la UE hauria dit al portal Foreign Policy que una de les opcions més probables és la no confirmació de l'estatus de Geòrgia com a candidata a la UE. L'eurodiputada alemanya Viola von Kramon-Taubadel va exposar a Foreign Policy que la UE hauria d'amenaçar amb sancions contra centenars de polítics georgians, en particular contra Bídzina Ivaníxvili, fundadora del partit pro Kremlin Somni Georgià. Així doncs, caldrà veure com es gestiona aquesta última maniobra. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!