El Parlament de Tailàndia ha aprovat aquest dimecres la llei de matrimoni igualitari convertint-se en el tercer país d'Àsia que legalitza les unions entre persones LGTBIQ+. La nova llei s'ha aprovat en la tercera i última lectura amb 399 vots a favor, 10 en contra i dues abstencions, en una cambra baixa dominada per la coalició governamental liderada pel partit Pheu Thai. Alguns dels diputats que han participat en la sessió d'aquest dimecres han lluït banderes i complements amb la bandera de l'arc de Sant Martí i han celebrat l'aprovació de la mesura amb aplaudiments i abraçades. Entre els canvis fonamentals que inclou està la denominació d'un matrimoni d'"un home i una dona" a "dues persones" i la modificació en l'estatus legal de "marit i dona" a una "parella casada" sense gènere, a més de garantir a les unions LGTBIQ+ els mateixos drets dels quals gaudeixen actualment les heterosexuals.

"Us vull convidar a fer història", ha proclamat un dels impulsors de la mesura, el diputat Danuphonrn Punnakanta, de Phei Tai abans de la votació. Amb aquest canvi, considera que Tailàndia "redueix la disparitat en la societat i comença a crear igualtat". 

El camí de la llei 

El camí de la llei va començar el passat 21 de desembre i després de l'aprovació d'aquest dimecres encara ha de superar dos passos formals fins a convertir-se en llei, entre els quals hi ha el suport final del Senat i la publicació en el butlletí oficial de l'Estat després que el rei de Tailàndia la rubriqui. Un cop entri en vigor, cap a finals del 2024, Tailàndia es convertirà en el tercer país asiàtic a reconèixer el matrimoni igualitari, després de Taiwan i Nepal, i el primer del sud-est asiàtic. Malgrat que el país compta amb una de les comunitats LGTBI més grans i visibles de tota Àsia, els activistes consideren que les conservadores lleis tailandeses no reflecteixen els canvis i actituds de la societat en les últimes dècades. A més, el govern Srettha Thavisin també ha promès altres canvis en matèria de drets LGTBI, com legalitzar l'adopció de nens, mentre que ha obert la porta a la legalització de la gestació subrogada.

Durant el 2023, el Parlament tailandès ja havia debatut diversos projectes de llei similars, però no va arribar a cap proposta ferma abans de la dissolució del Legislatiu previ abans de les eleccions del passat mes de maig, on Avançar es va imposar amb una victòria flagrant, tot i que, no va aconseguir formar govern. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!