L'alto el foc entre Israel i Hamàs s'ha trencat. I amb la trencadissa, milers de ciutadans de Gaza han sortit al carrer per demanar viure. De fet, el lema d'aquestes concentracions és precisament "volem viure". Moumen Al-Natour és un advocat de Gaza i coorganitzador de les manifestacions del 2019 i també les que hi està havent aquests dies a diferents poblacions de Gaza. "Hi ha molta gent a Gaza en contra de Hamàs. Fa 18 anys que Hamàs és a Gaza. Hem marxat d'un lloc a un altre, no tenim diners, la gent no pot aguantar més", explicava en una sessió per a periodistes organitzada per Media Center i Fuente Latina. "Hamàs vol tenir el control sobre Gaza i ho estem pagant. Ho estem pagant de la nostra butxaca", insistia. "No tenim res, els forns de pa tanquen perquè no poden produir res, no tenim com sobreviure i Hamàs ho ha d'entendre".

➕ Gaza s'aixeca contra Hamàs: protestes al nord de la franja que reclamen "viure en pau"
 

➕ Netanyahu aprofita el caos per les protestes a Gaza: vol quedar-se territori de la franja
 

En aquest sentit, Al-Natour confessa que Hamàs diu que els que surten al carrer a manifestar-se contra el grup terrorista són espies d'Israel. "Durant aquests 18 mesos, la gent ha patit moltíssim. Hamàs ha agafat l'ajuda humanitària i nosaltres hem hagut de comprar productes al mercat negre, hem patit les conseqüències. Ens volen tractar com si fóssim merda. Ens volen portar a la guerra tant sí com no. Ha arribat un punt, que ho rebutgem". Així, destaca que la tenda de campanya que va comprar-se —provinent de kits d'ajuda humanitària— va costar-li 2.000 dòlars. 

Manifestants a Gaza contra Hamàs / Efe

"La gent no vol estar a Gaza ni morint per Hamàs, ni morint per Israel"

"La gent no vol estar a Gaza ni morint per Hamàs, ni morint per Israel. Hamàs ha acusat els palestins de ser agents d'Israel, ens acusen d'això o de ser membres de l'Autoritat Palestina", contesta a les preguntes dels periodistes. "La nostra idea és que volem viure". "Hamàs hauria de marxar i deixar viure a la gent, anar al col·legi, tenir opcions de futur, treballar, etc. Hamàs ha controlat Gaza durant 18 anys i ara s'ha vist que no podem seguir així".  

A mesura que avança la conversa, es fa de nit. A Gaza no hi ha llum, no hi ha electricitat, no hi ha cobertura. De fet, Al-Natour detalla que ha d'acostar-se a la platja per poder continuar la conversa amb nosaltres. "Hamàs està debilitat, però encara té armes per controlar a la població. Israel demana que marxem, però Hamàs no ens deixa. La gent no pot ni comprar el pa. Moure's d'un lloc a l'altre és molt car. Ho fem amb ases perquè els cotxes són cars. Ara l'ajuda no arriba i la pèrdua d'esperança ha fet que la gent surti al carrer". 

Moumen Al-Natour durant la conversa / Media Center & Fuente Latina

Així, constata que a Gaza, molta gent està en contra del que va passar el dia 7 d'octubre. "Tot el que va passar va estar fora del dret internacional". Ara bé, el control de Hamàs a la Franja és total, i d'aquesta manera, assegura que el grup terrorista se les empesca perquè a les imatges que difonen es vegi sobradament el suport de la població a Hamàs. 

"Estic a favor que els ostatges tornin a Israel, també que Hamàs marxi i puguem viure. En una guerra com aquesta ningú guanya o perd. Crec que hauríem de treballar en una solució que faci fora Hamàs de la Franja. Caldria pressionar en això. No tot Gaza és Hamàs. Volem viure tranquils". Al-Natour posa de manifest que tant l'Aràbia Saudí com Egipte haurien de dir-li a Hamàs que marxi. "Els països àrabs tindran un paper important el dia de després. Hamàs ha perdut i els països àrabs haurien de parlar amb Hamàs com algú que ha perdut". 

El pla de Trump per a Gaza

Sobre el pla de Trump per a Gaza i la idea de convidar la població a marxar de manera 'voluntària', Al-Natour exposa que no volen perdre la seva terra. "No tinc estadístiques, però abans de la guerra un 30% donava suport a Hamàs, ara crec que és un 10%. No tenim aigua neta, ni llum, ni menjar. Què vols fer a Gaza? Si poguéssim estar segurs, potser marxaríem. No tenim internet. No hi ha unes circumstàncies aquí que et facin quedar. Si obren les portes, segur que tots voldríem marxar". 

"Hamàs fora" i "pareu la guerra", entre els clams més corejats de les manifestacions contra Hamàs a Gaza / Efe

Les tortures de Hamàs

"Vaig ser empresonat el 2019 i em van torturar", detalla. "Ara rebo missatges amenaçadors dient que calli. Altres em diuen que acabaré mort". Ara per ara, no creu que hi hagi una alternativa política a Hamàs que tingui prou força. "No hi ha ajuda, la poca que hi ha està distribuïda per canals de Hamàs". Considera, en aquest sentit, que Hamàs no té opció. "Israel no confiarà en Hamàs. Hamàs hauria de marxar de Gaza i donar esperança a la gent de Palestina". I sentencia, com ha dit durant diverses vegades al llarg de la conversa: "La gent va a les protestes perquè ha perdut l'esperança". 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!