Reagrupament Nacional (RN) de Marine Le Pen i Jordan Bardella estudia aquest dilluns moviments estratègics d'aproximació als Republicans (LR), el partit de la dreta clàssica francesa, per mirar d'ampliar-ne la base i poder disposar d'una majoria amb què formar govern després de les legislatives. "Estudiarem cada circumscripció cas per cas", ha detallat Bardella en declaracions a la premsa, que recull Efe, quan se li ha preguntat per la possibilitat que alguns dels seus candidats renunciïn a presentar-se a la segona volta diumenge que ve i així propiciar la victòria d'altres candidats de dretes.

A l'entrada d'una reunió del comitè executiu de RN, el candidat a primer ministre de l'extrema dreta va reconèixer que caldrà “prendre un cert nombre de decisions”. "Si hem d'impedir una possible victòria de candidats de La França Insubmisa (LFI) i de l'extrema esquerra, ho examinarem cas per cas", ha insistit en referència a la renúncia d'alguns dels seus candidats, abans de puntualitzar que "evidentment" això no es farà per afavorir el president francès, Emmanuel Macron.

Què passa a França?

RN i els seus aliats conservadors han aconseguit aquest diumenge el 33,15% dels vots a la primera volta de les legislatives. Una victòria contundent i inèdita que ara està a l'espera de veure com es concreta en nombre d'escons a la segona volta, on van malgrat molt les configuracions en duels o triangulars per disputar-se les circumscripcions en joc. Les primeres projeccions que han fet els instituts de sondejos fan molt poc probable que aconsegueixi majoria absoluta (almenys 289 escons) el partit de Bardella amb el suport del president de LR, Éric Ciotti, que ha fet saltar pels aires la seva formació en pactar amb l'extrema dreta.

De fet, l'empresa d'enquestes Elabe és una de les poques que contempla aquesta possibilitat, perquè estima que podria aconseguir entre 255 i 295 diputats. Per això Bardella, que ha dit que només governarà en cas de disposar de majoria absoluta perquè en cas contrari no podria aplicar el seu programa, estigui llançant llaços en direcció de LR i d'altres candidats de dretes, que van reunir a la primera volta el 10 % dels sufragis i que, segons Elabe, podrien obtenir de 35 a 45 escons.

La línia que s'ha marcat LR és no retirar-se a les circumscripcions en què han aconseguit passar a la segona volta i no donar consignes de vot a la resta, després d'haver criticat amb duresa tant el Nou Front Popular que reuneix els partits d'esquerres com la RN, en advertir que "el seu programa demagògic comportarà el caos i l'empobriment del nostre país". Més enllà d'aquest acostament a LR, l'eix del discurs de Bardella de cara a la segona volta és alertar del "perill existencial per a França" que representa als ulls el Nou Front Popular dels partits d'esquerra.

Bardella s'ha esforçat a presentar la votació de diumenge que ve com una confrontació entre la seva proposta, "una ruptura responsable", i el líder de LFI, Jean-Luc Mélenchon, sabedor que la seva figura és molt controvertida fins i tot entre l'esquerra i constitueix un veritable espantall per als electors de centre i de dreta.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!