El Partit Socialista (PS) parteix com a favorit a les eleccions parlamentàries que se celebren aquest diumenge a Portugal, en les quals l'actual primer ministre, António Costa, té clares opcions de repetir com a cap de Govern, encara que per això previsiblement necessitarà el suport d'un o més aliats.
Més de nou milions de portuguesos estan cridats per renovar l'Assemblea de la República, un Parlament unicameral compost per 230 escons i que regeix la vida política d'un país que des de novembre de 2015 està governat per Costa, que gràcies a un acord inèdit amb el Bloc d'Esquerra i el Partit Comunista va aconseguir enderrocar la coalició conservadora.
El PS va iniciar llavors un govern que, malgrat els temors inicials per dependre de suports externs, ha aconseguit mantenir-se relativament estable en un context marcat pel despertar econòmic de Portugal, que durant aquest temps ha passat pàgina al pla de rescat que va sol·licitar durant l'època més fosca de la crisi financera.
15 punts de diferència
Els sondejos coincideixen en la victòria del PS, amb una diferència de fins a 15 punts respecte al Partit Social Democràtic (PSD), la principal formació conservadora. La majoria absoluta sembla llunyana, però el triomf estaria bastant clar com perquè Costa pogués seguir com a primer ministre gràcies als vots prestats per altres formacions.
La forquilla de diputats en què es mou el PS oscil·la entre els 97 i els 107, per sobre en qualsevol cas dels 86 actuals però per sota dels 116 que li permetrien governar i treure endavant lleis sense necessitat de requerir cap altre suport, segons un sondeig publicat aquest dimecres per la cadena pública RTP i el diari 'Público'.
Entre les opcions que es contemplen està que Costa intenti renovar el seu acord amb els comunistes i amb el Bloc d'Esquerres, bé de forma conjunta o per separat, si bé les relacions entre les diferents formacions s'han deteriorat recentment. El dirigent socialista ja ha deixat clar que no acceptarà un govern de coalició.
Les discrepàncies dins de l'esquerra podrien deixar com a partit clau a Persones-Animals-Naturalesa (PAN), una formació a l'alça a la qual els sondejos li concedeixen al voltant de quatre escons. Els seus diputats podrien ser suficients pel PS per superar el llindar mínim de la majoria a l'Assemblea de la República, encara que el PAN ja ha advertit que posarà sobre la taula propostes en matèria de medi ambient.
Costa no ha amagat els temors al fet que pugui haver-hi una "situació d'ingovernabilitat" si no hi ha suficient consens, per la qual cosa ha apel·lat al vot útil i a aconseguir que el PS tingui un mandat "clar" de cara a la propera legislatura. "Cal evitar una situació política a l'espanyola", va advertir a l'agost en una entrevista al diari 'Exprés'.
Mals auguris per als conservadors
A les enquestes , no obstant això, no sembla figurar cap sorpresa per part del PSD, liderat des de 2018 per Rui Rio, un economista que durant més d'una dècada va dirigir l'Ajuntament de Porto i que ja està en el punt de mira d'un sector crític dins de la pròpia formació.
No en va, el PSD encara no s'ha recuperat dels mals resultats assolits a les eleccions europees de maig, on va obtenir la seva pitjor dada històrica amb el 22 per cent dels sufragis. Ara ronda el 30 per cent, però les enquestes preveuen que perdi diputats en relació a les eleccions de 2015.
També retrocedirà, en principi, el soci natural del PSD, el Centre Democràtic Social/Partit Popular, per la qual cosa els conservadors tindrien difícil conformar un bloc alternatiu al de Costa si no hi ha un gir d'última hora.
L'aval de l’economia
El principal aval que presenta l'actual Govern per seguir al poder és un creixement econòmic per sobre de la mitjana europea -per aquest any es preveu que el PIB augmenti un 1,9 per cent- i un dèficit baix sense precedents des de fa més de quatre dècades. La previsió de dèficit per aquest any és d'amb prou feines dues desenes i el Govern ha promès el superàvit per 2020.
Costa, que ha rebutjat ara com ara pujar el sou dels funcionaris, ha advocat per mantenir la disciplina impositiva --la pressió fiscal va aconseguir màxims en 2018-- per consolidar els assoliments, per això previsiblement seguirà confiant en Mario Sègol com a ministre de Finances. Sègol exerceix també com a president de l'Eurogrup.
Portugal, d'altra banda, ha romàs relativament immune a l'ascens de formacions d'ultradretes que sí han prosperat a l'albor de la crisi en altres països veïns com Espanya o Itàlia. Ni el Partit Nacional Renovador (PNR) ni el recentment fundat Chega! (Prou!) han calat entre la ciutadania i la intenció de vot per tots dos no arriba a l'1 per cent.