El Partit Socialista (PS) de Portugal ha demanat aquest dissabte una "solució política justa, duradora i mútuament acceptable" que permeti l'autodeterminació del Sàhara Occidental i posi fi al conflicte polític, bèl·lic i de sobirania amb el Regne del Marroc. Els socialistes lusitans han emès un comunicat conjunt amb la Joventut Socialista, amb motiu de l'aniversari dels 50 anys de lluita armada del poble sahrauí a través del Front Polisario per la seva autodeterminació. El PS, equivalent al PSOE a Portugal, ha afirmat que la solució ha de donar-se en el marc de les negociacions liderades per l'Organització de les Nacions Unides (ONU) i d'acord amb els principis de la Carta de les Nacions Unides.
El partit socialdemòcrata portuguès, actualment al poder al país ibèric amb el primer ministre António Costa, ha destacat en el comunicat la feina del secretari general de l'ONU, el també portuguès António Guterres, per haver intentat reiniciar la missió per aconseguir un referèndum al Sàhara Occidental, tot i que lamenten que l'enviat designat per Nacions Unides no hagi pogut visitar el "territori ocupat" per "l'impediment" del Marroc. "Pels socialistes, és important que les parts es comprometin a presentar solucions realistes, sèries i creïbles per a realitzar un referèndum per l'autodeterminació del poble sahrauí i el territori del Sàhara Occidental", expressa la carta del PS.
El Front Polisario acusa a Espanya d'abandonar el poble sahrauí
El moviment d'alliberament sahrauí Front Polisario ha acusat Espanya aquest dissabte de "deixament de funcions" en el seu paper com a "potència administradora" en el conflicte entorn del Sàhara Occidental, en un comunicat emès per commemorar el 50 aniversari de l'organització. El representant de la delegació sahrauí a Espanya, Abdulah Arabi, ha assegurat que la "capacitat de resistència, la convicció i l'aspiració de llibertat" de la població sahruí "continua igual de viva" i que continuaran defensant "el dret inalienable a l'autodeterminació".
El territori sahrauí, antiga colònia espanyola, va ser ocupada pel Marroc el 1975 i es va produir una lluita armada que va continuar fins al 1991, quan es va acordar un alto el foc per arribar a un acord de referèndum. Aquest acord mai es va produir, per discrepàncies amb l'elaboració del cens i qui havia de votar, i l'escalada del conflicte polític va portar a un trencament de l'alto el foc per part del Front Polisario el novembre de 2020. En el context del repte per la migració no regulada a la frontera entre Espanya i el Marroc a Ceuta i Melilla, el govern de Pedro Sánchez va propiciar un apropament amb el Regne del Marroc per millorar les relacions i s'ha allunyat a poc a poc del Sàhara Occidental, cosa que el Front Polisaro ha arribat a qualificar de "traïció". El delegat del Front Polisario a Espanya, Abdulah Arabi, va afirmar al gener que el Marroc utilitzava la immigració per pressionar el govern espanyol i que aquest va "cedir als xantatges".