Hi ha coses que semblen impossibles, però la vida està carregada de sorpreses i l'atzar existeix. La possibilitat és remota i és una entre milions, però què passaria si el proper dimarts 5 de novembre, en plena nit electoral als Estats Units, arribés la notícia que s'ha produït un empat entre la candidata demòcrata, Kamala Harris, i el candidat republicà, Donald Trump?. The New York Times ha definit aquesta cursa electoral com la "més renyida". El diari estatunidenc afirma que les darreres eleccions presidencials tan igualades van ser els polèmics comicis que van enfrontar George W, Bush contra Al Gore. Per més que sigui difícil, tenint en compte la volatilitat actual en l'escenari polític nord-americà, l'opció sempre està damunt la taula. Les enquestes preveuen resultats molt ajustats, per tant, enguany, més que mai, es podria produir aquest empat entre la vicepresidenta i aspirant demòcrata i l'expresident republicà.
🗳️ Enquestes Trump vs Harris: així estan els sondejos per a les eleccions als Estats Units 2024
Com es conten els vots?
El president dels Estats Units no es tria pel nombre de vots total obtingut a nivell nacional (conegut com a vot popular), sinó que s'utilitza el sistema del Col·legi Electoral. Mitjançant aquest mecanisme, cadascun dels 50 estats del país aporta un nombre determinat d'electors o vots electorals repartits en funció de la població. La gran majoria d'estats lliuren tots els seus vots al candidat que guanyi els comicis a l'estat, de manera que qui venci a Califòrnia s'emporta els 54 vots d'aquest estat i el que ho faci a Wyoming s'emporta els tres vots que hi ha en joc.
Quants vots electorals es reparteixen als Estats Units?
En total, el Col·legi Electoral està compost per 538 vots electorals i es converteix en president qui aconsegueixi almenys la meitat més un, és a dir la xifra dels 270. Aquí entra en joc el problema de l'empat, com que 538 és un nombre parell, hi ha l'opció que Harris i Trump empatin a 269 vots electorals cadascun.
Com es resoldria l'empat entre Harris i Trump?
La resposta a aquesta pregunta es troba a la Constitució, a l'Esmena número 12. Si es produeix l'empat a 269, el desempat estaria en mans de la nova Cambra de Representants, la composició de la qual també es triarà el pròxim 5 de novembre. Aquesta, que és la Cambra Baixa, s'hauria de reunir en una sessió extraordinària a partir del 6 de gener per elegir el nou president dels Estats Units. Arribats a aquest punt, canvia el sistema i ja no hi ha estats amb més pes que d'altres, cada delegació estatal tindria un vot, per tant el pes de Califòrnia i el de Wyoming seria exactament el mateix tot i que la primera té molta més població que la segona, tal com explica a EFE Morris Fiorina, professor de Ciències Polítiques a la Universitat de Stanford.
Així doncs, en aquesta reunió especial, com que hi participen representants de 50 estats, el candidat que aconseguís 26 vots o més es convertiria en president dels EUA. Actualment, els republicans controlen 26 delegacions d'estats a la Cambra de Representants, els demòcrates 22, i n'hi ha dues que estan empatades. Els analistes creuen que després de les eleccions es podria conservar aquesta majoria republicana.
Qui tindria més opcions: Trump o Harris?
Doncs si els astres s'alineen, es produeix un empat entre Kamala Harris i Donald Trump i, a més, es manté aquesta majoria republicana entre les delegacions d'estats a la Cambra Baixa, Trump tindria més opcions de ser president en cas d'un empat. I el vicepresident? Qui el decidiria? Doncs se n'encarregaria el Senat, la Cambra Alta, on votarien els 100 senadors, de manera que guanyaria l'aspirant que aconseguís 51 suports. Les vicepresidències se les disputen el demòcrata Tim Walz i el republicà J.D. Vance i es podria donar un cas encara més extraordinari que la remota possibilitat d'empat: com que dues votacions són separades, podria passar que el president i el vicepresident fossin de partits diferents. El Senat està actualment controlat pels demòcrates, però el dia de les eleccions se'n renovarà un terç de la composició. Un cop resolts els dubtes, cal matisar que mai a la història hi ha hagut un empat al Col·legi Electoral, per tant, l'escenari és molt improbable.