Rússia intenta posar el seu segell a la ciutat ucraïnesa de Mariúpol des que va aconseguir fer-se-la seva. Saber què passa dins d'aquesta ciutat s'ha convertit en una autèntica odissea perquè no s'hi pot accedir. Ivan, regidor de la ciutat de Mariúpol destaca que els habitants de la ciutat fan cues gegantines per obtenir passaports russos. Segons ha detallat a la BBC, Ivan, tot i que no és el seu nom real, ressalta que per trobar feina de manera formal es necessita documentació russa. Especialment amb agències governamentals o en el sector públic. A més, permeten també viatjar fins a Rússia.
"Han creat una situació deliberada i permanent en la qual tens problemes si tens papers ucraïnesos. Si has de fer gestions burocràtiques, has d'esperar. Per altra banda, si obtens un passaport rus, acaben els problemes. Les coses se simplifiquen si tens un passaport rus", comenta al portal britànic.
I és que a Mariúpol, una ciutat arrasada per la guerra, han canviat moltes coses. S'està convertint, a poc a poc, en part del sistema financer. La moneda ucraïnesa, la hryvnya, s'ha eliminat de manera gradual, i ara el ruble rus és l'única moneda que s'accepta a les botigues.
Paga doble de pensions
Rússia està canalitzant grans quantitats de diners en pagaments de pensions per als residents de Mariúpol, elevant-les en molts casos en comparació amb el que rebien de les autoritats ucraïneses abans de la guerra. Aleshores, els residents de Mariúpol poden cobrar dues pensions, una de Rússia i l'altra d'Ucraïna, segons destaca la mateixa BBC. Per aquest motiu, és una situació amb la qual molts jubilats locals estan contents.
Precisament, per continuar cobrant aquestes pensions, els residents que són més grans fan cua per obtenir passaports russos: molts pensionistes creuen que necessitaran aquests documents per continuar rebent pagaments de Rússia.
Quins sentiments tenen els ciutadans de Mariúpol?
A més, els mitjans de comunicació que hi ha actualment a Mariúpol estan treballant intensament per promoure una agenda uniforme prorussa. Cal recordar, en aquest sentit, que molts residents van quedar-se atrapats a la ciutat perquè no van poder-ne sortir quan els russos van atacar-la. O bé perquè estaven malalts, perquè eren massa grans o perquè, en certa manera, ja estan conformes amb la presència de Rússia.
Rússia intenta reconstruir de manera ràpida alguns edificis de la ciutat per acontentar els residents i també amb les pensions i la intensa campanya mediàtica. Alguns residents estan relativament contents de tornar a certa normalitat, després que la batalla d'Azovstal, acabés en favor de Rússia el passat 18 de maig.
Ara bé, al mes de novembre, en conversa amb ElNacional.cat Petr Andrjushenko, assessor de Mariúpol, explicava que els ciutadans de la ciutat vivien en la penúria, encara rentant la roba i menjant als parcs dels edificis perquè les cases estaven destrossades. Moltes no tenien electricitat i, per tant, patien per com passarien l'hivern. En aquest sentit, destacava el fet d'haver de "treballar per l'enemic" per poder sobreviure. D'aquesta manera, les feines que podien sortir a la ciutat eren poques, i centrades a retirar edificis en runes. En aquest sentit, Andrjushenko confessava que molts ciutadans esperaven pacients una possible ofensiva ucraïnesa per recuperar la ciutat. Caldrà esperar.