Corren temps convulsos a Escòcia i al partit independentista, l'SNP. Després de l'anunci de la dimissió de la Ministra Principal i líder dels independentistes, Nicola Sturgeon, s'ha obert un marc de debat sobre el futur del moviment. El periodista Allan Little, de la BBC, ha escrit un article sobre aquesta qüestió, que continua sent un tema clau a la política del Regne Unit. El periodista britànic, que fa 30 anys que segueix aquest tema de ben a prop, es pregunta si la característica unitat del moviment independentista escocès podria estar en risc després de la dimissió de la líder més carismàtica i voraç que ha tingut l'SNP i es qüestiona si sorgirà un nou líder capaç de crear una majoria prou forta o el moviment perdrà força. Little no creu que hagi de passar, però destaca la importància de les eleccions a Escòcia del mes de maig per valorar l'estat del moviment independentista i el seu nou líder.
Per què la impopularitat del Brexit no ha provocat un augment decisiu del suport a la independència? Per què el primer ministre profundament impopular, Boris Johnson, no va canviar els números? I si Sturgeon, probablement la líder de l'estat escocès més dotat que el moviment independentista hagi produït mai, no ha estat capaç de construir una majoria sostinguda per a la independència, quines possibilitats tindrà el seu successor?
La resposta, creu, es troba en part en la idea que el moviment independentista escocès no és només una qüestió de nacionalisme, sinó que també i en gran part es fonamenta en la idea que un estat escocès independent seria molt més just, equitatiu i pròsper que una escòcia lligada al Regne Unit. El moviment que transmet és un fenomen cultural i també polític. La idea que una Escòcia independent serà una societat més justa que el Regne Unit és la seva creença fonamental. Els drets LGBTQ també són al centre del moviment. Però el projecte de llei de reforma del reconeixement de gènere de Sturgeon va obrir una amarga divisió en el seu propi partit i amenaça de dividir l'àmplia coalició que ha estat clau per a l'èxit de l'SNP.
De cara al futur, però també augura una certa divisió dins l'SNP. El projecte de llei d'independència escocesa, liderat per Nicola Sturgeon, ha estat denunciat per veus poderoses dins del seu propi partit, així com per l'opinió pública escocesa. Aquesta situació suposa un punt d'inflexió per al moviment independentista liderat per Sturgeon i Salmond. El seu projecte de referèndum d'independència sembla haver topat amb un carreró sense sortida, i el proper líder haurà d'oferir als partidaris de la independència una via alternativa creïble a l'estat escocès. Les enquestes suggereixen que si el suport a la independència arriba al 60% o més i es manté durant un període sostingut, aleshores el govern del Regne Unit no podrà negar un segon referèndum indefinidament.
Mirant al futur, Little destaca la importància de les eleccions al Parlament escocès del mes de maig, que poden ser decisives per al futur de la qüestió independentista. Si l'SNP aconsegueix una majoria absoluta, el govern escocès tindrà la llei a favor per a convocar un altre referèndum. No obstant això, la decisió final dependrà del govern britànic i dels resultats del referèndum, que són incerts. El periodista també apunta que la qüestió independentista ha provocat tensions entre Escòcia i el govern britànic, amb acusacions de falta de respecte i de desconeixement dels interessos escocesos. Little destaca que la qüestió independentista no només és una qüestió de política, sinó també de la identitat escocesa i de la percepció del seu lloc en el món.
El futur de l'SNP es decidirà en unes primàries
la primera ministra més longeva d'Escòcia. Després que Nicola Sturgeon anunciés que abandonaria el capdavant del partit i també del govern quan li busquessin un substitut, el procés per escollir el substitut ja s'ha posat en marxa. El cert, però, és que marxa la figura política més ben coneguda de la formació, i de les millor valorades també, sense que hi hagi un clar successor de Sturgeon i en un moment en el qual l'SNP travessa debats interns que han causat molta divisió, com ara la llei trans o el pla cap al segon referèndum d'independència. Llavors, com s'escollirà el nou cap de govern? Qui té més possibilitats de guanyar les primàries?
Scottish National Party (SNP) busca un nou líder independentista per rellevarEls militants del'SNP podran votar el seu favorit entre el 13 i el 27 de març, dia en què es donarà a conèixer el guanyador. El mateix dia, el secretariat nacional farà públic el candidat guanyador. Els candidats que s'han presentat són, en primer lloc, Ash Regan, de 48 anys, exconsellera de Seguretat i una de les veus més crítiques amb Sturgeon dins el partit. De fet, va dimitir del seu càrrec a finals d'octubre per diferències amb ella sobre la llei trans i el sistema d'autodeterminació de gènere, una llei que el govern britànic va bloquejar com no havia fet mai en la història, tot aconseguint, al seu torn, dividir amb èxit els nacionalistes escocesos enmig del creixent suport a la independència. D'altra banda, també ha confirmat la seva candidatura Humza Yousaf, de 37 anys, secretari de Salut i Assistència Social, la primera persona musulmana i no-blanca que forma part del gabinet del govern escocès. Finalment, la secretària de Finances del govern escocès, Kate Forbes, de 32 anys, ha fet pública la seva candidatura. El seu és un dels noms que més comentaven els politòlegs. En un vídeo compartit a les xarxes socials, Forbes ha posat l'accent en la seva experiència política, i la seva voluntat de lluitar, per sobre de tot, per l'autodeterminació del país.