La població de Gaza ha estat empesa “més enllà del punt de ruptura” i les seves famílies, vídues i nens estan suportant “un patiment gairebé sense precedents”, segons el secretari general del Consell Noruec per als Refugiats. Jan Egeland va visitar Gaza aquesta setmana i va trobar “escenes de desesperació absoluta”, amb famílies destrossades i incapaços d'enterrar els seus parents morts. Va dir que Israel, amb armes subministrades per Occident, havia “deixat inhabitable la zona densament poblada”. "Això no és de cap manera una resposta legal, una operació selectiva d''autodefensa' per desmantellar grups armats, ni una guerra compatible amb el dret humanitari", ha afirmat i recull The Guardian. “Les famílies, les vídues i els nens amb què he parlat estan patint un patiment gairebé sense precedents en la història recent”, ha afegit. "No hi ha justificació possible perquè continuïn la guerra i la destrucció".

Gairebé dos milions de persones han estat desplaçades internament a Gaza, segons les darreres estimacions de l'agència d'ajuda de les Nacions Unides per als refugiats palestins (UNRWA), i la població s'enfronta a una manca generalitzada d'aliments, aigua i medicines. Les famílies continuen veient-se obligades a traslladar-se d'una zona a una altra. Les zones designades per les forces israelianes per a l'evacuació i la reubicació forçosa cobreixen ara el 80% de Gaza. Els palestins estan així restringits al 20% de la franja i un general de brigada israeliana va dir aquesta setmana que no hi havia intenció de permetre que la gent tornés a casa seva. Experts en dret humanitari han dit que aquestes accions equivalen al crim de guerra de trasllat forçós.

Al nord de Gaza, una renovada ofensiva que ja fa un mes que és i un setge més estricte han portat a condicions desesperades, amb unes 100.000 persones completament aïllades de l'ajuda humanitària. L'ONU ha condemnat la interferència il·legal amb l'assistència i les ordres humanitàries que estan provocant desplaçaments forçats.

L'ajuda a Gaza, bloquejada

La major part de l'ajuda continua bloquejada per sortir dels punts d'encreuament a causa de la inseguretat, les hostilitats actives i la destrucció generalitzada. A l'octubre, una mitjana de 36 camions van travessar a Gaza per dia, la taxa més baixa en un any. Egeland, un líder humanitari, exministre d'Afers Estrangers i diplomàtic a Noruega, va dir que va ser testimoni de l'“impacte catastròfic dels fluxos d'ajuda escanyats”; ha afegit que la gent havia passat dies sense menjar i no es trobava aigua potable enlloc.

"No hi ha hagut una sola setmana des del començament d'aquesta guerra en què s'hagi lliurat prou ajuda a Gaza", ha afirmat. La setmana passada, el parlament israelià va aprovar projectes de llei que prohibeixen a UNRWA operar a Israel i als territoris palestins, la designen com a organització terrorista i tallen tots els vincles entre l'agència de l'ONU i el govern israelià. Egeland va afirmar que la situació a Gaza era “mortal” per a tots els palestins, els treballadors humanitaris i els periodistes. Així, Va destacar que per evitar que es perdessin desenes de milers de vides, hi hauria d'haver un alto el foc immediat, l'alliberament dels ostatges i l'inici d'un procés de pau.

“Els que estan al poder als dos bàndols actuen amb impunitat, mentre milions de persones a Gaza i a la regió paguen un preu terrible”, va afirmar. “Els treballadors humanitaris poden denunciar el que estem veient, però només els que estan al poder poden posar fi a aquest malson”.

Israel continua aprovant lleis polèmiques

El Parlament israelià (o Knéset) ha aprovat la nit de dimecres a dijous una disposició temporal que permetrà als tribunals del país condemnar a presó als menors, concretament, a partir dels 12 anyssi els declaren culpables d'assassinat per motius "terroristes". Segons la norma, els menors entre 12 i 14 anys podran ser condemnats a presó i tancats en un centre fins que compleixin els 14 anys, moment en què la llei israeliana permet transferir-los a la presó.

Però l'entrada a presó dels menors no ha estat l'única llei aprovada. També s'ha donat llum verda a un projecte de llei que permetrà deportar a Gaza familiars dels autors d'atacs "terroristes", terme que a Israel s'usa indistintament per referir-se a atemptats contra civils o a atacs contra soldats israelians, generalment comesos per àrabs. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!