El president dels Estats Units, Donald Trump, ha confós aquest dilluns a Espanya amb un membre dels BRICS, l'organització multilateral que agrupa a diverses economies emergents i que s'ha constituït com un espai internacional alternatiu al G7, i ha promès imposar aranzels del cent per cent a l'esmentat grup. Al Despatx Oval, en ser preguntat sobre l'aportació de menys del cinc per cent de diversos països de l'OTAN a l'Aliança Atlàntica, inclòs el cas espanyol, ha assegurat que Espanya forma part dels BRICS.
"Crec que Espanya està molt per sota. I, tanmateix, són dels BRICS. (...) I si els BRICS volen fer això, està bé, però imposarem almenys un aranzel del cent per cent als negocis que facin", ha declarat.
Trump: They are brics nation, Spain? Do you know what a brics nation is? You will figure it out. pic.twitter.com/APkdaw1D9f
— Acyn (@Acyn) January 21, 2025
La confusió per la lletra 'S'?
Les sigles dels BRICS provenen dels seus països fundadors: Brasil, Rússia, Índia, Xina i Sud-àfrica, si bé actualment està compost per onze membres plens, que inclouen l'Aràbia Saudita, Egipte, Emirats Àrabs Units, Etiòpia, l'Iran i Indonèsia. També compta amb diversos països socis. Podria ser que la confusió del flamant president fos per l'última lletra, la 'S' de Sud-àfrica, ja que 'Espanya' en anglès es 'Spain'. Quan el periodista l'ha corregit i li ha aclarit que Espanya no forma part d'aquest grup, Trump ha insistit que imposarà aranzels als BRICS.
Felicitacions espanyoles a Trump
El president de Vox, Santiago Abascal, ha assenyalat que és un "dia històric" per la tornada de Donald Trump a la presidència dels Estats Units i ha avisat que el globalisme, el socialisme, les polítiques d'"immigració massiva" i l'agenda de gènere estan "en problemes". Abascal va assistir aquest dilluns a l'acte de presa de possessió de Trump i, al seu judici, amb la tornada quatre anys després del magnat a la presidència d'EUA s'obre una "oportunitat i una esperança de recuperar el seny, el sentit comú i el camí de llibertat".
A Trump també li han arribat felicitacions del líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, i de la Casa Reial. El líder del PP, en un missatge a X, ha indicat: "Molts reptes per cooperar amb Espanya, amb la UE, a l'OTAN i en qüestions de política internacional. Crec en la importància de la relació transatlàntica". Per la seva part, el Rei Felip VI ha expressat, a través d'un telegrama, la seva enhorabona a Donald Trump. El monarca li ha mostrat així la seva "enhorabona" amb el desig que les relacions entre ambdós països continuïn enfortint-se amb l'objectiu de "promoure el benestar i la prosperitat mútua dels nostres pobles sota l'amistat que, sincerament i profundament hem construït al llarg del temps com lleials socis i aliats".
Una altra felicitació li ha arribat del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que aquest dilluns va fer un tuit donant l'enhorabona a Trump. Malgrat això, només unes hores abans de la presa de possessió, Sánchez va llançar un missatge en to més dur en demanar a Europa que es rebel·li davant el que va qualificar de "tecnocasta" nord-americana, amb referència a les grans empreses tecnològiques que, segons va indicar, intenten controlar el debat públic a les xarxes socials així com les polítiques de governs democràtics d'Occident.