El president dels Estats Units, Donald Trump, ha confós aquest dilluns a Espanya amb un membre dels BRICS, l'organització multilateral que agrupa a diverses economies emergents i que s'ha constituït com un espai internacional alternatiu al G7, i ha promès imposar aranzels del cent per cent a l'esmentat grup. Al Despatx Oval, en ser preguntat sobre l'aportació de menys del cinc per cent de diversos països de l'OTAN a l'Aliança Atlàntica, inclòs el cas espanyol, ha assegurat que Espanya forma part dels BRICS.

"Crec que Espanya està molt per sota. I, tanmateix, són dels BRICS. (...) I si els BRICS volen fer això, està bé, però imposarem almenys un aranzel del cent per cent als negocis que facin", ha declarat.

La confusió per la lletra 'S'?

Les sigles dels BRICS provenen dels seus països fundadors: Brasil, Rússia, Índia, Xina i Sud-àfrica, si bé actualment està compost per onze membres plens, que inclouen l'Aràbia Saudita, Egipte, Emirats Àrabs Units, Etiòpia, l'Iran i Indonèsia. També compta amb diversos països socis. Podria ser que la confusió del flamant president fos per l'última lletra, la 'S' de Sud-àfrica, ja que 'Espanya' en anglès es 'Spain'. Quan el periodista l'ha corregit i li ha aclarit que Espanya no forma part d'aquest grup, Trump ha insistit que imposarà aranzels als BRICS.

Felicitacions espanyoles a Trump

El president de Vox, Santiago Abascal, ha assenyalat que és un "dia històric" per la tornada de Donald Trump a la presidència dels Estats Units i ha avisat que el globalisme, el socialisme, les polítiques d'"immigració massiva" i l'agenda de gènere estan "en problemes". Abascal va assistir aquest dilluns a l'acte de presa de possessió de Trump i, al seu judici, amb la tornada quatre anys després del magnat a la presidència d'EUA s'obre una "oportunitat i una esperança de recuperar el seny, el sentit comú i el camí de llibertat".

A Trump també li han arribat felicitacions del líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, i de la Casa Reial. El líder del PP, en un missatge a X, ha indicat: "Molts reptes per cooperar amb Espanya, amb la UE, a l'OTAN i en qüestions de política internacional. Crec en la importància de la relació transatlàntica". Per la seva part, el Rei Felip VI ha expressat, a través d'un telegrama, la seva enhorabona a Donald Trump. El monarca li ha mostrat així la seva "enhorabona" amb el desig que les relacions entre ambdós països continuïn enfortint-se amb l'objectiu de "promoure el benestar i la prosperitat mútua dels nostres pobles sota l'amistat que, sincerament i profundament hem construït al llarg del temps com lleials socis i aliats".

Una altra felicitació li ha arribat del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que aquest dilluns va fer un tuit donant l'enhorabona a Trump. Malgrat això, només unes hores abans de la presa de possessió, Sánchez va llançar un missatge en to més dur en demanar a Europa que es rebel·li davant el que va qualificar de "tecnocasta" nord-americana, amb referència a les grans empreses tecnològiques que, segons va indicar, intenten controlar el debat públic a les xarxes socials així com les polítiques de governs democràtics d'Occident.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!