El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha instat Rússia a retirar-se d’Ucraïna, incloent-hi també la península de Crimea, un territori que el país de Vladímir Putin ja es va annexionar l’any 2014. El cap de l’executiu espanyol ha participat aquest dimecres a la reunió virtual de la Plataforma Internacional de Crimea i ha reconegut que sent preocupació per les conseqüències que té l’ocupació russa de ports ucraïnesos. La plataforma en qüestió va ser creada fa un any per ajuntar esforços per tal de reintegrar la península a Ucraïna, i aquest dimecres hi han intervingut una cinquantena de líders mundials, entre ells el president ucraïnès, Volodímir Zelenski.
Sánchez ha insistit durant el seu discurs que cal condemnar “enèrgicament” les “agressions injustificades” per part de Rússia, inclosa l’ocupació de Crimea, on “les seves actuacions il·legals constitueixen flagrants violacions del dret internacional humanitari i dels Drets Humans”. En aquest sentit, ha deixat clar que l’estat espanyol i els seus aliats estan “decidits a defensar la sobirania i la integritat territorial d’Ucraïna dins de les seves fronteres internacionalment reconegudes, incloses les seves aigües territorials”. “Instem Rússia a retirar-se de tot el territori ucraïnès”, ha afirmat.
Dit això, el president espanyol ha manifestat la seva preocupació per l’ocupació per part de Rússia de ports ucraïnesos, ja que “viola les lleis marítimes i obstaculitza la llibertat de trànsit al Mar Negre, cosa que fa augmentar la inseguretat alimentària i amenaça la vida de milions de persones a tot el món”.
Declaració conjunta sobre el compromís de mantenir la pressió sobre Rússia
Així mateix, els participants de la reunió han aprovat una declaració conjunta en la qual han reiterat la condemna a la invasió d’Ucraïna i el compromís de “mantenir la pressió sobre Rússia perquè posi punt final a la seva ocupació de Crimea i restableixi el control d’Ucraïna sobre el territori de la península”.
A més de treure pit pel suport que ha donat fins ara l’estat espanyol a Ucraïna -amb l’acollida de refugiats i l’enviament de material militar, entre altres coses, i el compromís amb la reconstrucció del futur-, Sánchez ha advertit sobre la importància de mantenir-se “units”. En un escenari de guerra llarga i prolongada, ha dit Sánchez, la “unitat entre socis i aliats serà clau”.
Cal recordar, no obstant, que Espanya no enviarà tancs a Ucraïna perquè estan en un estat inservible. Fins al punt que la ministra de Defensa, Margarita Robles, va arribar a reconèixer que es troben en un estat “absolutament lamentable”. L'exèrcit espanyol tenia intenció de destinar carros de combat Leopard, però aquests estan totalment espatllats i desgastats, i podria suposar més un risc que una ajuda per a les tropes ucraïneses.