Les pors de Marine Le Pen s'han confirmat. Aquest dilluns el tribunal correccional de París ha decidit inhabilitar la política francesa per desviació de fons públics amb efectes immediats durant cinc anys. No ha estat l'única a ser condemnada. Ella i vuit eurodiputats més han estat declarats culpables de malversació. Entre aquests, també hi ha l'alcalde de Perpinyà, Louis Aliot. Això vol dir que la condemna li impedeix presentar-se a les eleccions presidencials del 2027. A més, ha estat condemnada a quatre anys de presó, dos dels quals, ferms. La diputada ha decidit abandonar la sala sense esperar a conèixer la sentència dictada contra ella, i hauria abandonat el tribunal també sense fer cap declaració.

Poc després ha arribat a la seu del seu partit sense fer declaracions als periodistes que l'esperaven. Minuts més tard, ha arribat el seu número dos, Jordan Bardella, que ha anul·lat el desplaçament a Estrasburg per al ple del Parlament Europeu, i també sense fer declaracions. Ell mateix hauria publicat un missatge a les xarxes socials en què ha considerat que amb aquesta sentència "la democràcia francesa queda executada".

Ha estat un cap de setmana llarg per a la líder del Reagrupament Nacional i per al seu partit, tot esperant la sentència sobre el cas de malversació de fons del Parlament Europeu (un total de 6,8 milions d'euros entre el 2004 i el 2016). Le Pen ha assegurat en diverses entrevistes que estava tranquil·la i que no podia imaginar que els jutges, encara que tinguin “el dret a la vida o la mort del nostre moviment”, arribin tan lluny per complir el desig de la Fiscalia i condemnar-la a cinc anys de presó —dos de ferms—, 300.000 euros de multa i cinc anys d'inelegibilitat. Va fer servir la metàfora de la guillotina judicial, sabedora de la potència d'aquesta al·lusió a l'imaginari col·lectiu francès.

La presidenta del tribunal hauria considerat provat el desviament de fons entre el 2004 i el 2016 i ha qualificat de "ficticis" els contractes de dotze dels assistents parlamentaris dels diputats europeus del partit en les tres darreres legislatures. Segons recull l'agència Efe, la magistrada va assenyalar que, tot i estar a sou de l'Eurocambra, en realitat treballaven per al partit. El tribunal que presideix Bénédicte de Perthuis considera provat que es van malversar 2,9 milions d’euros. A part dels eurodiputats, també han declarat culpables a dotze assistents de Reagrupament Nacional. “Siguem clarsNingú és jutjat per involucrar-se en la política“, ha reiterat la presidenta del tribunal.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!