L’auge electoral de l’extrema dreta a França, després d’una primera volta de les eleccions legislatives, fa que el país veí estigui vivint un moment de màxima ebullició política. La possibilitat que el partit de Marine Le Pen aconsegueixi arribar al govern està generant moviments polítics que puguin evitar-ho. En aquest context, la líder de l’extrema dreta, ha fet aquest dimarts unes declaracions d’impacte en esbombar “rumors” sobre “una mena de cop d'estat administratiu” que el president del país, Emmanuel Macron, estaria orquestrant. Aquests rumors indicarien que en les pròximes hores, Macron es disposa a fer desenes de nomenaments d’última hora. L'Elisi s'ha vist obligat a fer un comunicat demanant contenció en les declaracions a Le Pen.

Aquesta operació, segons Le Pen, intentaria lligar de mans la gent de Reagrupament Nacional en el cas que arribés a posicions de poder governamental. “Espero que sigui simplement un rumor”, ha dit la líder del partit en una entrevista a l’emissora France Inter, informa l’agència Efe. Le Pen considera que es pot definir una operació semblant com a “cop d’estat administratiu”, ja que hi veu la intenció d’impedir que al país s’apliquin les polítiques que han estat validades democràticament a les urnes.

 

 

Els rumors que s’han convertit en matèria d’actualitat política aquest dimarts a França apunten que Macron tindria la intenció de nomenar el director general de la Policia i al de la Gendarmeria, a més a més de desenes de prefectes (figura similar al delegat del govern) i altres càrrecs de l’administració. “Per a gent que dona lliçons de democràcia al món sencer, em sembla sorprenent”, ha remarcat.

Acusacions d'obstaculitzar el procés democràtic

Les acusacions de Le Pen contra Macron han anat més enllà i ha dit que el president del país està fent “tot el possible per obstaculitzar el procés democràtic” després de tenir una “pulsió democràtica” i d’haver convocat per sorpresa les eleccions legislatives. Els candidats del Reagrupament Nacional de Le Pen, aliats a un grup de conservadors, van ser els grans vencedors de la primera volta d’aquests comicis, obtenint un 33% dels vots que els posen en disposició per tenir el grup majoritari després de la segona volta del pròxim diumenge, i fins i tot aconseguir una majoria absoluta.

La majoria absoluta implica aconseguir com a mínim 289 dels 577 diputats. Aquesta és la condició que el candidat de l’extrema dreta a primer ministre, Jordan Bardella, ha posat per governar. Així ho ha recordat Le Pen: "No té sentit que anem al govern si no podem actuar". Tot i això, la líder de Reagrupament Nacional ha contemplat un escenari en què si obtinguessin 270 escons podrien negociar aliances per veure si altres formacions estarien disposades a recolzar-los en alguns projectes legislatius, i en particular per aprovar el pressupost.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!