L'eurodiputat de Junts, Toni Comín, ha retret a l'Alt Representant d'Assumptes Exteriors a la Unió Europea, Josep Borrell la manca "de credibilitat" quan parla de la violació dels drets humans del govern de Rússia per la situació de l'opositor rus, Alexei Navalni, empresonat. Segons Comin, quan sent les reclamacions de Borrell, el govern rus ha de pensar: "No és necessari que li fem cas, a Borrell, perquè en realitat és un dels nostres"

Així ho ha declarat durant la seva intervenció en el plenari del Parlament Europeu d'avui. El debat ha tractat, principalment, la qüestió de Navalni i les relacions de la UE amb Rússia. En aquest context, Comin ha aprofitat per denunciar les diverses contradiccions del discurs de Borrell quan parla de la defensa dels drets humans en el context europeu i, alhora, ignora la qüestió de l'autodeterminació de Catalunya a Espanya. 

La manca de "credibilitat" de Borrell

"Permeti'm que li digui que vostè té un problema amb Rússia, que té a veure amb una paraula: credibilitat. Vostè pressiona el govern rus en nom de la UE perquè es respectin els drets humans de Navalni i sigui atès per un metge de la seva confiança. Però em temo que el govern rus ha de pensar: "No és necessari que li fem cas, a Borrell, perquè en realitat és un dels nostres", ha assegurat Comín. 

El conseller a l'exili ha assegurat també que, segons la seva opinió, a Borrell "li sembla bé que a Espanya hi hagi presos polítics". "Li és igual el que diguin sobre aquest tema els jutges belgues, alemanys o el Grup de Detencions Arbitràries de Nacions Unides. Vostè es reuneix a Sèrbia, fa poc, perquè avanci en el reconeixement del Kosovo. Però Rússia, el seu padrí geopolític, ha de pensar: No és necessari que li fem cas, a Borrell, perquè en realitat és un dels nostres", ha repetit. 

A continuació, ha seguit el mateix estil de retòrica per parlar de l'autodeterminació de Catalunya: "Ja li sembla bé que Espanya tampoc reconegui el Kosovo, no sigui que obri la porta a l'autodeterminació de Catalunya. Sobre Kosovo, segur que està més prop d'Espanya que de la immensa majoria de països de la UE que sí que ho han reconegut". 

"Amb actituds com la seva, crec que la UE ho té molt malament per a evitar la deriva autoritària de democràcies tan poc liberals com la russa. Senyor Alt Representant, amb el degut respecte, tenim un greu problema", ha conclòs.

 

Intervenció de Toni Comin al Parlament Europeu / E.N. 

Borrell ignora els retrets de Comín

La resposta de Borrell? El silenci. L'Alt representant, després de reconèixer que és complicat "respondre a les 65 intervencions" i que parlaria en l'àmbit general,  ha ignorat les paraules de Comin i s'ha centrat a insistir en la necessitat de què, des del Consell d'Europa s'ha de continuar "exigint a Rússia el respecte a aquests drets (els drets humans). 

 

 

Imatge principal, Toni Comín / Europa Press