L'últim president de l'URSS i pare de la perestroika, Mikhaïl Gorbatxov, ha mort aquest dimarts a Moscou a l'edat de 91 anys. Malgrat tot, Gorbatxov ha viscut prou per veure com tot el que havia intentat aconseguir es desfeia. 

El mandatari feia temps que tenia problemes de salut. De fet, ja els tenia quan Rússia va començar la invasió a Ucraïna, el passat 24 de febrer. Aleshores, va emetre un comunicat a través de la fundació els dies posteriors de l'ofensiva demanant "una aturada de les hostilitats i l'inici de negociacions de pau". “No hi ha res més preciós al món que les vides humanes”, deia el comunicat. Sis mesos després, però, aquestes negociacions de pau i l'alto el foc no han passat. Gorbatxov ja no les veurà.

El The Guardian recull el testimoni d'un periodista proper a Gorbatxov. Segons ell, el mes de juliol l'últim dirigent de l'URSS estava "molest" pel que s'havia vist. "Totes les reformes de Gorbatxov, polítiques, no econòmiques, havien estat destruïdes". "Cendra". Així ho destacava el periodista Alexei Venediktov editor de l'estació de ràdio Ekho Moskvy, a la revista russa Forbes. 

L'exintèrpret de Gorbatxov, Pavel Palazhchenko, que treballa per al grup d'experts del Centre Gorbatxov, va dir a Fox News dos dies abans de la invasió: “Ell sempre va advertir que podien passar coses que podrien ser molt perilloses entre Rússia i Ucraïna, però sempre va fer el que va poder per acostar aquestes dues nacions en lloc de veure una continuació d'aquesta escletxa que ara veiem ampliar-se. Així que per ell, emocionalment, és molt tràgic”.

La relació entre Gorbatxov i Putin

Tots els missatges del mateix Gorbatxov i de l'entorn del mandatari traspuen el que realment pensava sobre la guerra a Ucraïna. En els seus temps, esperava canviar fonamentalment la mentalitat d'un país que mai no havia experimentat la democràcia, havent passat directament de Romànov a les dictadures bolxevics, recorda el diari. Els darrers dies de la Unió Soviètica sota la política de glàsnost (obertura) de Gorbatxov van ser més propicis per a la llibertat d'expressió que la Rússia de Putin, on qualsevol indici de crítica pot comportar una pena de presó.

S'han empresonat persones per mostrar irònicament una targeta en blanc. L'estació de ràdio de Venediktov, Ekho Moskvy, va ser tancada i el periodista jueu va trobar un cap de porc i abusos antisemites fora de la porta. S'han perseguit persones per mostrar-se contraris a la guerra, han perdut la feina i, fins i tot, alumnes han estat a punt de ser expulsats. 

Gorbatxov va tancar els gulags; però ara, el principal oponent de Putin, Alexei Navalny, després d'haver sobreviscut a l'enverinament, està pres actualment en una colònia penal on ha estat posat en confinament solitari per tercera vegada en un mes, destaca el rotatiu britànic. El mandatari va cada vegada més curós amb el que deia sobre Putin en públic i el va elogiar per consolidar l'estat rus després del caos sota Boris Ieltsin. I és que la relació amb Putin sempre va ser complicada. Gorbatxov va criticar la decisió de Putin de presentar-se per a una tercera presidència. El líder del Kremlin, però, s'hi va tornar dient que la fi de l'URSS va ser "la catàstrofe geopolítica del segle". 

Estimat fora, odiat a casa

Gorbatxov ha viscut els últims anys en dos mons difererts. Fora de Rússia era un líder estimat, mentre que a dins del país, molts russos no li van perdonar les reformes. La seva política de glàsnost va donar als russos nivells de llibertat abans impensables, però per a molts, el seu govern serà recordat per la dramàtica caiguda amb relació al nivell de vida que va comportar aquesta obertura i també, clar està, la caiguda de l'URSS.

Altres, nostàlgics de la Unió Soviètica, van veure Gorbatxov com el destructor del seu imperi i van culpar les seves polítiques per encoratjar els nacionalistes que van pressionar amb èxit per la independència a les repúbliques bàltiques d'Estònia, Letònia i Lituània i en altres parts de l'antic bloc soviètic.

En una enquesta del 2021, de la que es fa ressò el The Guardian, més del 70% dels russos van dir que el seu país s'havia mogut en una direcció negativa durant el seu govern, mentre que abans havia estat classificat com el líder rus més impopular. 

Putin s'acomiada de Gorbatxov

Després d'una llarga malaltia, però, Gorbatxov ha mort. I, tot i la tensa relació, Vladímir Putin ha expressat les seves "profundes condolences" per la mort de Gorbatxov. "Enviarà un telegrama a la família i amics de l'exdirigent". Així ho hauria verbalitzat el portaveu del govern rus, Dmitri Peskov, i ho recull l'agència TASS.

 

 

Imatge principal: l'últim president de l'URSS, Mikhaïl Gorbatxov / Efe