Vel fora, vel cremat o vel onejant al vent. Moltes dones a l'Iran han decidit protestar posant el focus amb el vel. Per fer-ho poden ser empresonades, colpejades i expulsades de la seva feina, però la indignació de les dones de l'Iran de portar hiyab després de la mort de Mahsa Amini no s'atura. "Les dones iranianes estan fent història", destaca la periodista i activista Masih Alinejad. I és que Twitter està sent una gran plataforma per desafiar el govern, enviar vídeos i fotografies de la protesta. Alinejad dona veu a les manifestants a través de les xarxes socials, tal com destaquen diverses agències.
Per què el vel és el focus de les protestes a l'Iran?
Les protestes es produeixen al país des del dia 16 de setembre, quan es va saber la mort d'una jove de 22 anys, quan va patir un infart, segons les autoritats del país, en una de les comissaries de Teheran, on estava detinguda per una trucada de la policia per no portar bé el vel. La mort de Mahsa Amini ha unit la societat i les protestes s'han vist en 20 ciutats diferents.
Però al voltant de la seva mort, hi ha moltíssimes incògnites i versions que no concorden. Va ser detinguda per la policia de la moral el 13 de setembre, mentre estava de vacances amb la família per portar el vel malament: "li sortien alguns cabells", destaca Yolanda Vega, portaveu d'Amnistia Internacional sobre Iran, al portal Newtral.es. El germà hauria exposat al portal Iran Wire, que la seva germana es trobava bé de salut quan va ser detinguda. Però hores després va tenir una mort cerebral, va ser traslladada a l'hospital i va morir tres dies després. "El que va passar a la comissaria és el que no se sap, però hi ha al·legacions que podria haver estat sotmesa a tortures", comenta Vega al mateix portal.
Alguns mitjans de comunicació com Iran International han compartit l'escàner del crani que demostra una fractura òssia, hemorràgia i edema cerebral. “Els documents mèdics (…) mostren vívidament una fractura de crani al costat dret del seu cap causat per un trauma sever, cosa que corrobora relats anteriors de la seva família i metges sobre cops propinats diverses vegades al cap”, informen. D'aquesta manera, confirmen que “els metges diuen que els resultats són compatibles amb la síndrome de dificultat respiratòria aguda per un traumatisme cerebral”, recull també aquest mateix mitjà i se'n fa ressò Newtral.es.
La sortida i l'onada de protestes ha provocat que, oficialment, ja s'hagin notificat 17 persones mortes, entre elles manifestants i policies, segons han exposat a la televisió estatal de l'Iran, aquest mateix dijous. De moment, el govern del país ha rebutjat que la policia hagi participat d'aquestes morts, malgrat que a través de les xarxes socials es pot veure violència policial cap a les manifestants.
Quina és l'actitud del govern?
De moment, no sembla que la promesa del president del país, Ebrahim Raisí, d'investigar la mort sembli suficient per posar punt final a les protestes. Per altra banda, les autoritats han posat de manifest que aquestes protestes són violentes i que haurien calat foc a dues comissaries i multitud de vehicles.
Per intentar frenar aquest descontrol de protestes, el govern ho ha intentat frenar tallant l'internet mòbil, limitant gairebé al 100% l'ús del WhatsApp o Instagram. L'objectiu seria únicament controlar les manifestacions, segons recull el portal de RTVE.
Des de quan és obligatori el vel a l'Iran?
El vel és obligatori a l'Iran des del 1979, quan Ruholá Jomeiní va protagonitzar una revolució i va dir que sense vel, les dones estaven "despullades", recorda el mateix portal.